Početkom XIX veka Deda Mraz se našao u dilemi šta da obuče. Da li da se poistoveti sa svojim statusom svetog Nikole i da obuče strogu odoru ili možda treba da pokuša da se predstavi kao šaljivi vilenjak u pantalonama i mantilu? Tada je u pomoć priskočio Tomas Nast, politički karikaturista, koji je Deda Mrazu obezbedio dugo očekivani preobražaj. 

Tomas Nast je rođen u Nemačkoj 1840. godine. Još kao dete se sa porodicom seli u Njujork, kada njegov otac odlučuje da ga upiše u umetničku školu prepoznavši njegov talenat za crtanje. Međutim, finansijsko stanje porodice se pogoršalo, te Nast u petnaestoj godini života, odlazi kod Frenka Leslija, urednika Leslie’s Illustrated nadajući se poslu. Lesli, ne želeći da se bavi dečakom, zadaje Tomasu nemoguć zadatak: da skicira masu ljudi u ulici Kristofer. Tomas je skicu odradio toliko dobro da ga je Lesli zaposlio u istom trenutku.

1859. godine Tomas Nast počinje da radi za Harper’s Weekly, što će trajati više od dvadeset godina. Prvi je nacrtao Deda Mraza povodom Božićne sezone 1862. za naslovnicu žurnala Harper’s Weekly. Ilustraciju na naslovnici ne posvećuje jedino Deda Mrazu, figuri ljubaznog čoveka koji predstavlja Božić kao praznik koji slavi Hristovo rođenje, već centar svoje ilustracije posvećuje i žrtvama građanskog rata.

Dok se bavio crtanjem Deda Mraza, bio je pod uticajem nemačke tradicije koja je svetog Nikolu prikazivala kao episkopa poznatog po svojoj ljubaznosti i velikodušnosti. U nemačkoj hrišćanskoj tradiciji 6. decembar je bio (i još uvek jeste) dan svetog Nikole, kada se održava festival u njegovu čast i kada se razmenjuju pokloni. Nast je napravio kombinaciju svetog Nikole uzetu iz ove tradicije sa nemačkom narodnom tradicijom koja je prikazivala vilenjake na specifičan način i tako kreirao Deda Mraza. Iako je tvrdnja da je on “izmislio“ Deda Mraza u velikoj meri tačna, ipak se često zanemaruju prethodnici koji su se takođe bavili ovom temom.

Tomas Nast je čovek zahvaljujući kome Deda Mraza danas predstavljamo uvek na sličan način – kao ljubaznog dekicu sa bradom, širokog osmeha i dobrog srca, uvek spremnog da ljudima širom sveta dodeli poklone i izmami osmeh na lice.

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Milica Stefanović

Autor: Milica Stefanović

Ja sam poludeo, a imao sam i duge intervale užasne normalnosti.

-Edgar Alan Po