Stiven King je u svojoj karijeri romanopisca napisao mnogo romana koji su podjednako briljantni i zastrašujući. Mnogi reditelji pokušali su da te utiske prenesu na filmsko platno i mi vam predstavljamo neka od uspešnijih ostvarenja.

„ZELENA MILJA“

fdsgfdgfd

Film o veri, nadi i prijateljstvu. Zatvorski čuvar i osuđenik na smrtnu kaznu postaju prijatelji, i više od toga – čuvar počinje da veruje da je njegov zatvorenik zapravo nevin…

„KERI“

carrieposterfdsf

king

Horor priča o devojci koja odrasta pored majke verskog fanatika, omražena od društva u školi i sasvim usamljena. Ona odjednom spoznaje svoje telekinetičke moći ali neko odlučuje da se „našali“ sa njom…i tada počinje njen pakao. Ovaj film ima dve verzije: original iz 1976. godine sa Sisi Spejsik u glavnoj ulozi i rimejk iz 2013. godine u kom ulogu Keri tumači Kloi Grejs Moric.

„ZAMKA ZA SNOVE“

stephenkingdreamcatcher

Četiri prijatelja iz detinjstva odlučuju da provedu nekoliko dana u kolibi na planini u opuštenom druženju, ali to će biti sve samo ne običan odmor. Jer zlo nikad ne spava. Jedino im preostaje da potraže pomoć svog petog prijatelja, dečaka sa neobičnom pričom…

„ISIJAVANJE“

the-shining

Džek Nikolson u ulozi sredovečnog alkoholičara koji očajnički traži posao. I pronalazi ga – dobija posao čuvara jednog hotela na planini u zimskom periodu. Ništa lakše, treba samo da povede ženu i sina sa sobom i da u tom hotelu provede čitavu zimu – potpuno odsečen od civilizacije. Ali u tom hotelu nije ništa onako kako se čini na prvi pogled, dok njegovog sina progone strašne slike. Režiju je potpisao Stenli Kjubrik, a King je napisao i nastavak ovog romana, „Dr Sleep“.

„BEKSTVO IZ ŠOŠENKA“

theshawshankredemption

Priču priča čovek koji je više od pola života proveo u zatvoru, snalazeći se da preživi na različite načine. On govori o prijatelju kog je upoznao u zatvoru, čoveku koji je osuđen na doživotnu kaznu zbog ubistva žene i njenog ljubavnika i koji je nakon godina i godina rada uspeo nešto što nikome pre njega nije pošlo za rukom – da pobegne iz Šošenka, najčuvanijeg zatvora na svetu.

Aleksandra Milosavljević

Autor: Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.