Ovogodišnja dodela Nobelove nagrade za književnost se može smatrati i revolucionarnom i spornom istovremeno. Vreme će pokazati šta od ta dva odnosi prevagu. Pre svega, dodela je kasnila. Nezvanično postoji „Nobelova nedelja“ kada se uručuju sve Nobelove nagrade sem one za ekonomiju, koju nije ustanovio Alfred Nobel, već je pridodata ostalima kasnije. Ove godine nagrada za književnost je uručena gotovo nedelju dana posle ostalih. Samo to kašnjenje je izazvalo glasine kako odbor za dodelu nagrade ne može da odluči ko je dobitnik, a kada je predstavnica odbora izjavila da oko dodele nije bilo neslaganja, te glasine su samo podgrejane. Ipak, nije to ono što izaziva polemiku. To je ovogodišnji laureat – Bob Dilan.

bob-dilan-2

Iako je Bob objavljivao knjige svoje proze, kao i svojih pesama, on je pre svega poznat kao kantautor. U njegovim pesmama se prepoznaju mnogi politički, socijalni, književni uticaji, ali postavlja se pitanje da li oni pripadaju književnosti i gde su uopšte granice književnosti. Argumenata ima raznih.

Mnogi su oni koji podržavaju odluku odbora. Govori se da se poezija vratila tamo gde je i počela, uz muziku i javno izvođenje. Homer i Sapfo su to radili uz liru u antičkoj Grčkoj, Bob Dilan to čini uz gitaru u modernom svetu. U čemu je razlika? Takođe, neki se pozivaju i na Šekspira, koji svoje drame nije izdavao, već ih je pisao samo za izvođenja, Bob ih piše za albume i koncerte. U čemu je razlika? Poezija je inače u savremenoj književnosti daleko od onih savršenih parnasovskih katrena i dvanaesterca, slobodna je, pa čemu onda okovi. Ako su se granice ukidale, zašto ih sada ne ukinemo i počnemo I tekstove pesama smatrati poezijom ili makar njenim žanrom?

Protivnici ove odluke smatraju ovo ili marketinškim trikom ili odlukom koja preti da ugrozi temelje književnosti. Ukoliko se tekstovi pesama budu smatrali delom književnosti, ta granica postaje labilna i u nju mogu prodreti „nedostojni“ sadržaji. Navode se i izjave samog Dilana (njihova verodostojnost nije potvrđena) da nekada ni on sam ne zna šta znače njegovi tekstovi. Smatra se da je ovo samo potez koji želi da celokupnu književnost približi širim masama i da sama nagrada nema veze sa Dilanovim pesmama.

bob-dilan-1

Bilo kako bilo, nagrada je dodeljena i u istoriju književnosti je ušao jedan pesnik – tekstopisac. Koliko je to radikalno, vreme će oceniti. Činjenica je da je istorija književnosti pretrpela mnoge promene pod uticajem duha vremena, a ovo je samo jedna od promena u nizu. Humanizam i renesansa su posle srednjeg veka doživljani kao potpuno svetogrđe, a danas se shvata da je to jedan od najproduktivinijih perioda ljudske civilizacije, kulture i umetnosti. Avangarda je unela potrese u književnost koji su pre svega u poeziji doneli ogromne slobode i promene. Stih je postao slobodan, forma i misao novi. I ako je dadaizam sa svojim krajnje besmislenim sadržajem, ali dobro opravdanim i smišljenm programom, mogao da se posmatra delom književnosti, zašto to ne mogu biti i tekstovi pesama?

Dilan je pesnik koji je nagrađen za „stvaranje novih poetskih izraza u velikoj tradiciji američkog pesništva“. Bilo da se slažete sa tim ili ne, poslušajte neku njegovu pesmu ili pak možda je bolje i da je pročitate. Uživajte!

Nikola Šešić

Autor: Nikola Šešić