Pored našeg prirodnog satelita Meseca, imamo još mnogo satelita koje smo sami napravili. Jedan od nih je i Međunarodna svemirska stanica (International space station – ISS). Specifična je po tome što od svog lansiranja 1998. nije bez ljudske posade i vidljiva je golim okom sa Zemlje. Život je tekao lepo i mirno, dok nije objavljeno da će Nemac Aleksander Gerst, 2018. godine preuzeti komandu nad ISS-om.

Da će Gerst komandovati drugim delom njegove šestomesečne misije veoma je interesantna vest. On je zapravo prvi Nemac, a tek drugi Evropljanin koji će komandovati misijom u ISS-u. Pre njega je tu čast imao Belgijanac Frank de Vin 2009. godine. Iako ima 11 zemalja Evrope (ne računajući Rusiju u njih) koje učestvuju u projektu Međunarodne svemirske stanice, ovakva odgvornost nije često poveravana „našim“ astronautima.

Aleksander je već bio u stanici 2014. godine. 166 dana u svemiru provedenih ovom prilikom će mu sigurno dobro doći tokom komandovanja. Evropa je uzbuđena, a čak ga je i Angela Merkel pozdravila. Njegovi zadaci kao komandanta 2018. godine će biti razni. Pored velike odgovornosti upravljanja stanicom, Gerst mora dobro da rukovodi aktivnostima pre i posle letenja. Imaće obavezu da održava mir među članovima, kao i da osigura bezbednost posade. Koliko god to neobično zvučalo, komandujući ima obavezu da održava i redovno obnavlja naloge na društvenim mrežama stanice.

Ovaj simpatični četrdesetogodišnjak rođen je u regiji Baden – Virtemberg koja je deo veće celine poznate kao Švabija. Studirao je na Karlsrueu i završio geofiziku. Misiji 2014. godine je bio priključen kao inženjer. Trening za glavnog i odgovornog predstojeće misije će početi uskoro da praktikuje, ali mu ne fali pripreme za održavanje naloga društvenih mreža. Možete ga pratiti na Twitteru, Facebooku ili Flickru. Takođe možete videti i video koji je objavila ESA, a pripremio Aleksander:

Aleksander deluje kao kreativna duša. Posle Krisa i obrade pesme Space oddity, biće zanimljivo sačekati i videti da li će Nemac izvesti šta slično, ili možda kakvo zanimljivo jodlovanje.

Marija Brzić

Autor: Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

marija@lifehacker.rs