Noć muzeja je manifestacija koja će se ove godine kod nas održati po trinaesti put. Ideja je pokrenuta od strane Evropske unije, a Srbija se ovoj organizaciji pridružila 2005. godine. Karte se mogu naći na biletarnicama Eventima i koštaju 400,00 RSD, a na dan manifestacije, odnosno 21. maja će koštati 450,00 RSD. Kupljenom kartom se ostvaruje mogućnost jednog ulaska u svaki muzej koji učestvuje u manifestaciji te večeri. Noć muzeja traje od 17:00 do 01:00! Ovde smo izdvojili nekoliko zanimljivih lokacija koje možete posetiti.

Jugoslovenska kinoteka

kul-kinoteka

Iako je bila moje razočarenje prošle godine zbog najave filmskih poljubaca koji su bili izrezbareni od kartona, odlučujem da im dam jos jednu šansu (jer sam filmofil). Izložba će biti pod nazivom „Plavi anđeli filmskog platna“ i biće prikazane fatalne žene iz istorije filma. Dakle, ako želite da vidite vaše drim girls u svom punom sjaju – trk u Kinoteku. Merlin Monro, Marlen Ditrih, Grejs Keli, sve Hičkokove plavuše i mnoge druge, 21. maja će biti smeštene baš ovde.

UK Parobrod

171fdb72fc876c95b84b07fd19d9a96a

Parobrod ne mogu da ne pohvalim, jer je prošle godine imao fenomenalnu izložbu fotografije. Ne samo zbog kvaliteta, već zbog sjajnih volontera (da, ja sam volontirala tamo). Šalu na stranu, prošlogodišnja izložba fotografije koja je bila izložena u Parobrodu se pokazala jako dobro i zahvaljujući tome, nakon Noći muzeja bila je postavljana na još nekoliko mesta. Ove godine, Parobrod sprema nešto sasvim drugačije, a to je „Izložba protiv malera“. Posetioci će imati mogućnost da se upoznaju sa raznim sumanitim sujeverjima. Tako da ako često kucate o drvo da ne čuje zlo, ovo je prava izložba za vas!

Dom Jevrema Grujića

26193-dom-jevrema-grujica-580x0

Izložba pod nazivom „Srpska Mona Liza“ zvuči jako zanimljivo. U ovom muzeju, biće izložen poznati portret Kraljice Natalije koji je uradio Steva Todorović. Osim toga, izloženi su i brojni lični predmeti kraljice Natalije, kao i pokloni koje je dobijala porodica Grujić od ove poznate srpkinje. Organizatori su se potrudili da nam zaintrigiraju i čulo ukusa, s toga imate mogućnost da probate omiljenu tortu kraljice Natalije. Čokoladna torta će biti napravljena po originalnom receptu iz 1885. godine koja je pravljena svaki put kada bi kraljica dolazila u goste.

Beli dvor

Beograd_Beli_dvor_na_Dedinju

Na početku jedna tehnička informacija. Ulaz je iz ulice Baja Pivljanina, na ulaz br. 2 odakle počinje vođenje tura. Obilazak traje 15 minuta. U Belom dvoru možete videti stolice na kojima su sedeli Milošević i Tito. Zatim servis iz Sevra koji je oslikan sa biljkama i životinjama iz svih kolonija Francuske. Zanimljivo je da se u Belom dvoru nalazi i jedna slika Pusena, portret Marije Atoanete kao i veoma zanimljiva biblioteka. O svemu će vas informisati volonteri na licu mesta.
P.S. Ne brinite, biće struje.

Beogradska nadbiskupija

0_bgd-nadbiskupija_v

Da li ste znali da je ultimatum koji je Srbiji poslat iz Beča i predat Nikoli Pašiću donet upravo u Beogradsku nadbiskupiju? Da li znate da se u Bogorodičinom vrtu (dvorište nadbiskupije) nalazi klupa koja je bila namenjena za Franca Ferdinanda? Danas se veruje da će svako ko sedne na nju postati političar. Imaćete mogućnost da čujete i reč dve o Marku Ivanu Rupniku i njegovim mozaicima. Ako vas zanima istorija i umetnost, ovo je pravo mesto za vas.

Otkrijte nam skrivena mesta koja ćete Vi posetiti ove godine. Uživajte i javite nam utiske!

Marija Čabarkapa

Autor: Marija Čabarkapa