Iako su nam temperature skoro pa letnje, april je samo prvi prolećni mesec. Sa prolećem se čitava priroda budi, a kako smo mi ljudi deo nje, nikako ne bi trebali da zaostajemo. Srbiju je skoro „istresla“ vest da Bali beg dolazi, ali da se ne biste osećali loše jer niste u Novom Pazaru, predstavljamo vam spektar alternativnih dešavanja koje možete posetiti. Svakako, pazite na gužve u saobraćaju, priča se da će ovaj bliskoistočni lepotan posetiti i Beograd, a možda napravi i turneju.

Početna slika: Boris Mrđa

Vitez fest

Vitez fest je festival sa tradicijom dugom 11 godina. Održava se na dan praznika Vrbica i Cveti. Kako sami kažu, ovo je festival dece, vitezova i radosti. Ukoliko želite da uživate par dana u nekom drugom vremenu, viteškom, iz doba Stefana Lazarevića, prošetajte 23. i 24. aprila Kalemegdanom. Ulaz je naravno besplatan.

Nauka oko nas 7

Na Fakultetu za fizičku hemiju se godinama već održava manifestacija pod nazivom „Nauka oko nas“. Događaj je osmišljen tako da se nauka i fakultet što bolje predstavi prvenstveno srednjoškolcima, ali i svim drugim zainteresovanim osobama. 9. aprila ćete imati priliku da čujete predavanje pod nazivom: „Pronaći ću svaki trag – fizička hemija u forenzici“. Ovo nije sve, nakon predavanja i pauzice za ručak ćete dobiti mantile i prisustvovati ogledima koje pred vama izvode studenti.

Radio & Juliet

Pogađate – ima veze sa Romeom i Julijom. Ovo je u stvari baletska rok predstava igrana uz muziku benda Radiohead, inspirisana Šekspirovim delom „Romeo i Julija“. Održaće se 19. aprila u Sava centru. Karte možete nabaviti na blagajni Sava centra ili Eventima.

 Izložba „Art&science“

12909645_1168490323184173_3689280108609129409_o

Da li vas zanima kako zvuči kvantna fizika? Da li vam bar malo golica maštu? Ako su odgovori pozitivni, svakako bi trebalo da posetite ovu izložbu. Kroz novi žanr – kvantnu muziku, možda baš tad shvatite koliko nam je kvantni svet blizu. Pored ovog rada, biće predstavljeni i drugi radovi na temu spoja umetnosti i nauke. Krajnji rok da posetite izložbu je 27. april.

Beograd voli ploče!

16. aprila Cvetni trg će biti dom džez/bluz/rok/soul koncertima, strip berzi, berzi ploča, radionicama stripa i pozitivnoj energiji. Ovaj datum je inače i svetski dan vinilnih ploča.

Festival epske fantastike

Dom omladine će 10. aprila biti mesto okupljanja ljubitelja epske fantastike. Šesti po redu festival, kao glavne teme ima dve serije: Igra prestola i Vikinzi. Za bogat program ovog festivala moraćete da izdvojite samo 200 dinara.

Mesec džeza

Miles-Davis-sitting_edited-2

Kao što ljudbitelji ove vrste muzike verovatno već znaju, međunarodni dan džeza se obeležava 30. aprila. Do sada izdvajamo par dešavanja u aprilu na kojima će biti predstavljena ova vrsta muzike:

  • Mikser Haus – 14. april – Tribute to Miles Davis: nakon projekcije filma „Lift za gubilište“ imaćete priliku da uživate u maratonskoj tribute svirci. Karte možete nabaviti u Mixer Hausu ili na prodajnim mestima Gigs tixa.
  • Baštin prolećni festival povodom ovog praznika koji traje od 28. aprila do 2. maja.
  • Koncerti Mione Deler Babić i Lie Pale 30. aprila u Domu omladine.

Gistro

Festival nezavisnih pivara Srbije se održava 10. i 11. aprila u Balkanskoj broj 13. Bez fensi tepiha ispred, samo pivo. Ukoliko biste da pijete domaća piva, samo pivo će biti vaš domaćin ova dva dana.

Marija Brzić

Autor: Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

marija@lifehacker.rs