Srpski odbrambeni pas (S.O.P.) je rasa nastala na planini Romaniji ukrštanjem vukova, tornjaka, napuljskih mastifa, rotvajlera i američkih stafordskih terijera. Ukrštanja su završena 1991. godine, pa se ta godina uzima kao godina nastanka rase. Tvorac rase je Nenad Gavrilović koji je ovu rasu i zakonski zaštitio. Njegova želja i ideja su bile da rekonstruiše veoma staru, izumrlu rasu koja potiče još iz srednjeg veka – „srpskog mastifa“.

Sve rase pasa koje su učestvovale u stvaranju S.O.P.-a su nekada živele na Balkanskom poluostrvu. Tornjak je veoma stara balkanska rasa pasa i oduvek je pratio čobane i pastire i štitio njih i njihova stada i imovinu. Poznata je činjenica da su se vukovi parili sa ovčarskim psima. Rimljani su dugo godina bili gospodari Balkana i poznati su njihovi psi – molosi. Napuljski mastif i rotvajler su direktni potomci tih pasa. Pre Rimljana, na Balkanu su živeli Kelti. Njihovi nacionalni psi su terijeri. Današnji najbliži srodnici Kelta su Irci. Američki stafordski terijeri su direktni potomci irskih borbenih terijera koju su u 18. i 19. veku, tokom kolonizacije, došli u Ameriku.

Prema legendi, srpski odbrambeni pas vuče korene još iz nemanjićke Srbije: „Prihvaćen od srpske krune Nemanjića, cenjen kao pas njihovih predaka, učestvuje sa njima u ratnim pohodima tog doba. Poslednji boj u kome je učestvovao srpski odbrambeni pas je bitka na Kosovu 1389. godine. Na Kosovu, srpski vojni stratezi, po ugledu na ratnu taktiku Aleksandra Makedonskog, pokušavaju da zaustave juriš turskih ratnika na kamilama. Visoki vojni stalež tadašnje Srbije, braća Jugovići tada u boj uvode ratne pse srpske carske krune. Zabranjena i zaboravljena istorija srpskog naroda, a ona je bila slavna i časna. Otrgnuvši iz zaborava taj mali delić carske slave nepobedivog mladog Dušana, njegovih predaka plemenitih Nemanjića i svetih kosovskih junaka, rekonstruisao sam vernog pratioca pobedničke vojske krune Nemanjića.“, kaže tvorac modernog  S.O.P.-a Nenad Gavrilović.

Gospodin Gavrilović je u svojim ukrštanjima uspeo da dobije psa snažne  anatomije, veoma snažan kostur i veoma razvijenu muskulaturu, ali je takođe uspeo i da dobije poželjan karakter ovih pasa, pri tome stavljajući akcenat na neustrašivost i hrabrost. Današnji S.O.P. je izuzetno hrabar pas, koga ne može lako uplašiti ni čovek, niti bilo koja životinja.

sopovi

S.O.P. je nenadmašan čuvar lica i imovine i dobar porodičan pas. Odlikuje se brzinom, snagom i prilagodljiv je svim vremenskim uslovima. Izuzetno je zdrav pas i retko se razboljeva. Kao autoritet priznaje samo vlasnika i njegovu porodicu i u stanju je da za njih žrtvuje svoj život. Stabilne je naravi, tolerantan prema deci iz porodice vlasnika i njima će čak dozvoliti i neke stvari koje vlasniku ne bi dozvolio. Za odgoj šteneta najvažnija je socijalizacija. S. O. P. je visok 70-75cm u grebenu, težak od 50 do 70 kg. Dlaka mu je srednje dužine sa gustom poddlakom, a obično je sive, crne ili žute boje. S.O.P. je dugoživeća rasa psa, živi oko 18-20 godina. Takođe je i veoma zdrava rasa, otporna na hladnoću, bolesti i bol. Nema poznatih naslednih bolesti za ovu rasu.

To su psi koji u sebi nose gene različitih rasa i svaka od tih rasa koje se nalaze u njemu mu je nešto i dala. Od ovčarskih pasa je dobio nagon za čuvanjem imovine, teritorije, od molosa je dobio nagon za zaštitom ljudi, članova porodice, od terijera je dobio srčanost, upornost, dok je od vukova dobio izuzetno oštra čula. S.O.P. je u stanju da čuje zvuk mnogo pre nego neke druge rase, ima istančane reflekse i odličnu moć zapažanja.

s.o.p

S.O.P je za kratko vreme postao vrlo popularna rasa pasa na našem podneblju. Samim tim, na prostoru Srbije i regiona pojavio se veliki broj odgajivačnica ove pasmine, ali kako kažu stručnjaci mali broj odgajivača je uspeo da očuva čistotu ove rase. Naime, zbog velike zarade koju donosi ova pasmina, mnogi odgajivači su ukrštali pse iz svog legla sa drugim rasama, ugrozivši tako opstanak i čistotu srpskog odbrambenog psa.

Ukoliko se odlučite za srpskog odbrambenog psa kao vašeg ljubimca i čuvara domaćinstva, morate znati nekoliko stvari. Čistokrvni S.O.P. je vrlo skup pas, štenci iz ovakvog legla koštaju od 300 do 500 evra. Potrebna im je veoma dobra hrana, bogata vitaminima, mineralima, i svim drugim sastojcima kako bi se pravilno razvili. To su teški, snažni psi i potrebno im je dodavati i kalcijuma kako bi imali pravilne kosti. Njihov odgoj se ne razlikuje ništa više od odgoja neke druge rase sličnih telesnih osobina. S obzirom na to da su veoma snažni psi, sa čvrstim temperamentom, S.O.P.-ovima je potrebna adekvatna socijalizacija od najranijeg doba, još od štenećeg uzrasta.

Prema štenetu se mora ophoditi sa puno pažnje i ljubavi i u vaspitanju i učenju ne treba koristiti silu. No, treba imati na umu da psi razmišljaju logikom čopora, u kome je jasno definisana hijerarhija, ko je alfa mužjak (predvodnik) i ko su njegovi podanici. Vlasnik S.O.P.-a se uvek svome psu mora nametnuti za vođu čopora i ne sme nikada dozvoliti psu da posumnja u njegov autoritet.

Ako želite da srpski odbrambeni pas bude deo vašeg domaćinstva, razmislite da li možete ispuniti gorenavedene uslove. Iako zahteva puno pažnje i rada, vaš ljubimac će vam mnogostruko uzvratiti ljubav, snagu i energiju uloženu u njegov odgoj i vaspitanje.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Filip Gajić

Autor: Filip Gajić

Žurnalista – terorista sa životnom devizom: Kom obojci – Tom i Džeri.