Moda je, pored arhitekture možda jedina funkcionalna umetnost. Sa pronalaskom novih materijala i menjanjem društvenih normi menjala se i ona. Čak je i uticala na ova dešavanja. Ova grana već dugo živi u simbiozi sa tekstilnom industrijom. Međutim, šta se desi kada moda izađe iz kutije i sagleda svet iz svih uglova?

Inovativnost. Mlada Holanđanka, Iris van Herpen, od samog početka bavljenja dizajnom pokazivala je tendenciju da iskoči iz ustaljenih šablona. Njene haljine se uglavnom opisuju kao futurističke. Iako na prvi pogled izgleda tako, teško da bi to mogao biti jedini epitet za njena dela.

5359_320c

Iris van Herpen

Kreacije ove dizajnerke su proizvod saradnje velikog broja ljudi. Istraživanjem novih mogućnosti u oblikovanju odeće, Iris sarađuje sa naučnicima (uglavnom onima koji se bave materijalima i biolozima) i drugim umetnicima. Ona ne proučava samo oblike, već i ljudsko telo, starije i novije tradicije i nove tehnologije. Upravo je ovo razlog zbog kojeg su njenje kreacije dobar spoj starog i novog, ručnog rada i tehnologije. Koristeći se sposobnostima trodimenzionalne štampe u kombinaciji sa tekstilom, odeća dobija potpuno drugačiji smisao.

Karakteristično za njeno stvaralaštvo je ideja kretanja. Uzima u obzir interakciju tela i odeće, kao i ponašanje komada materijala kada je nošen. Skulpturalne haljine Iris van Herpen prate, menjaju i upotpunjuju čitavo telo i emocije osobe koja nosi njenu odeću.

Iris van Herpen je jedan od retkih konceptualista u svetu mode. Međutim, iako je cilj prvenstveno umetnost, odeća koju ona pravi je itekako nošljiva u svakodnevnom životu. Kako sama kaže, moda je izraz umetnosti koji je duboko povezan sa nama i našim telima.

5_2-LRG

Po završetku studija je osnovala i sopstveni modni brend. Dobitnica je mnogih nagrada i sarađivala je sa mnogo izvođača, kao što su Bjork, Lejdi Gaga ili Bijonse. Njene revije su poprilično ekstravagantne, tako da ukoliko posetite neku, nemojte se iznenaditi „vakuumiranim“ modelima ili Gvendolin Kristi u ležećem položaju kako mirno čeka da joj roboti na licu mesta ispletu Irisinu zamisao.

Marija Brzić

Autor: Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

marija@lifehacker.rs