Jedna od najzanimljivijih tema, kada je u pitanju fudbal, svakako je prelazni rok. Fudbal je odavno postao globalni biznis u kojem se obrću milijarde eura, a cifre koje su pojedini klubovi spremni da isplate zarad poboljšanja svog tima su veoma visoke. Zato je svaki prelazni rok izuzetno dinamičan, i obeleži ga bar jedna transfer „bomba“. U zimskom prelaznom roku u sezoni 2015/2016 klasične transfer bombe su izostale, ali je u prvi plan izbio jedan novi fenomen – Kineska Super Liga

transfera

Retko ko može pravilno da izgovori ime nekog kineskog prvoligaša a da ne polomi jezik, osim ako ne izlazi iz kladionice. Kladioničarima, uglavnom, kineska liga služi za „vađenje“ ili kao neki čin hedonizma dok čekaju vikend kada se igraju utakmice evropskih liga. Ipak, situacija se polako menja.

Da su fudbalski klubovi postali igračke bogataša i nije neka novost. U poslednjih desetak godina, nije retka stvar da bogataši kupuju evropske fudbalske klubove, ulažu u njih ogroman novac i da od prosečnih ekipa prave timove koji konkurišu za titule i koji postaju popularni širom sveta. Čelzi, Mančester Siti, PSG i Monako – najočigledniji primeri ove prakse.

Pored evropskih, neretko se dešava da se bogati vlasnici odluče za kupovinu kluba sa nekog drugog kontinenta (Azija, Severna Amerika) i da u njih dovode poznata imena, koja bivaju privučena izuzetnim finansijskim ponudama. Prvo su bili akultuelni klubovi u Kataru i Dubajiu, pa smo tamo mogli da vidimo recimo Raula Gonzalesa, legendu Reala. Međutim, kvalitet lige je na očajnom nivou tako da je jasno da i pored neverovatnh ponuda igračima to nisu zanimljive destinacije.  Zatim je na red dosla Indija, pa smo u Indijskoj ligi mogli u istoj sezoni da vidimo igrače kao što su Alesandro Del Piero, Rober Pires, David Trezege. Američka MLS liga je i dalje aktuelna, i trenutno tamo igraju imena kao što su Stiven Dzerard, David Vilja, Andrea Pirlo, Didije Drogba, Frenk Lampard.

U pitanju su uglavnom igrači koji su u poznim igračkim godinama, pa više ne mogu da isprate tempo koji najjače lige nameću, ili igrači prosečnog kvaliteta kojima je primarni cilj što bolja finansijska ponuda.

Međutim, ono što se trenutno dešava u Kineskoj Super Ligi je novina. U zimskom prelaznom roku 2015/2016 pet od deset najvećih transfera u svetu fudbala su realizovani u Kini, a od tih pet – najskuplja tri. Međutim nisu u pitanju igrači koji su na zalasku karijere, niti igrači prosečnog kvaliteta, već igrači koji bi i u najjačim ligama mogli da izbore sasvim solidnu minutažu i da pruže dobre partije. Ovakvih pojedinačnih slučajeva možda je i bilo, ali masovna pojava odlazaka kvalitetnih i perspektivnih igrača u ligu koja je po kvalitetu daleko iza evropskih – ipak predstavlja novost.

Daleko od toga da je fudbal u Kini nešto novo, da se igra po livadama i da nikada nijedan poznati igrač nije tamo otišao. Fudbalski klubovi u Kini imaju i te kako dobro razvijenu infrastukturu i uslove, po ugledu na evropske klubove, a utakmice prati veliki broj navijača. Ono što je nedostajalo su marketinška promocija lige u svetu i fudbalske zvezde koje će tome doprineti. Sada je realizacija tog plana u toku i odivja se više nego uspešno.

Očigledno je da se vlasnici kineskih klubova utrkuju ko će dovesti zvučnija imena i  ko će potrošiti više novca. Cifre i uslovi koje se nude igračima za potpis su u rangu uslova u Evropi, a često i mnogo bolji.

Fantastični finansijki  uslovi, status zvezde u zemlji koja ima preko milijardu stanovnika i liga upola manje zahtevna nego u Evropi – to je ono čime igrači bivaju privučeni.

Da li je ovaj fenomen biti upamćen samo kao trenutna pojava, ili je u pitanju početak nečega što će imati kontinuitet – ostaje da se vidi.  Pogledajte spisak 10 najvećih transfera realizovanih u Kini.

Pored ovih deset najskupljih transfera, napomenimo i to, da su ćemo od ovog zimskog prelaznog roka u Kineskoj Super ligi gledati i igrače kao što su: Asamoah Gyan (29), Lucas Barrios (27), Renato Augusto (27), Alessandro Diamanti (30), Wagner Love (30), Stephane Mbia (29), Ezequeil Lavezzi (30), Alberto Gilardino (32), Fredy Montero (28), Ersan Gülüm (26), kao i činjenicu da zimski prelazni rok u Kineskoj Super ligu nije završen.

Nemanja Antonić

Autor: Nemanja Antonić

Fitnes instruktor i veliki ljubitelj Živana Raˇosavljevića.