Dragoslav Nikolić – Gaga bio je, slobodno možemo reći, jedan od najboljih srpskih glumaca. Rođen je 1943. godine u Beogradu. Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju upisao je kada je imao 17 godina i bio je najmlađi student...

Njegovo pravo ime je Dragoslav, međutim veliki deo publike ga zna kao Dragana. Zašto?

Naime, 1965. godine sminio je film „Dovoljno je ćutati“ gde je u odjavnoj špici bio potpisan kao Dragan. 

Njegova prva značajna uloga, može se reći i odskočna daska, bila je u filmu Živojina Žike Pavlovića „Kad budem mrtav i beo“. Lik kog tumači se zove Džimi Barka. Džimi radi kao sezonski radnik, međutim pošto nema dovoljno posla, on mora da napusti ovaj posao zajedno sa svojom devojkom Lilicom. Njih dvoje kreću u potragu za nečim boljim. Džimi u međuvremenu džepari radnike na nekom gradilištu, oni kreću da ga jure i on tada gubi Lilicu. Odlazi u obližnju varošicu gde sreće kafansku pevačicu Dušku i postaje njen ljubavnik. Duška ga uči da peva, on je jako loš u tome, ali ga to ne sprečava da ipak proputuje sa svojim glasom i peva po raznim gradovima i selima. Na kraju odlazi u Beograd na audiciju za mlade talente, publika ga negoduje i tera zvižduzima, a on se vraća na gradilište sa svojom devojkom Lilicom. Zajedno pokušavaju da prevare šefa da je Lilica trudna sa njim. Ponižavaju ga, a zatim on ubija Džimija u poljskom nužniku.

 

Veliku popularnost mu je donela uloga Prleta iz 1974. u TV seriji „Otpisani“ koja je kasnije, tj. 1976. godine prerasla i u film „Povratak otpisanih“. Zatim, njegov sledeći veliki glumački poduhvat jeste u filmu „Nacionalna klasa“ iz 1979. godine u režiji Gorana Markovića. Svim automobilistima jako poznata Branina rečenica: „Ništa, kažem, hvala čika Momo.“

 

1989. godine snima film „Poslednji krug u Monci“ u režiji Ace Boškovića. Zanimljivo je da je Dušan Prelević Prele napisao scenario i za drugi deo ovog filma. Snimljen je čak i trejler sa Draganom Nikolićem, Borom Đorđevićem, Oliverom Mandićem, Emirom Kusturicom, a najavljeno je i da će se Monika Beluči pojaviti u filmu. Snimanje je prekinuto 2005. godine, odnosno nakon snimljenog trejlera.

Još jedno značajno filmsko ostvarenje nastalo je 2008. godine, režirao ga je Goran Marković, a u pitanju je „Turneja“. Film je smešten u 1993. godinu kada se dešava rat u bivšoj Jugoslaviji, a grupa glumaca iz Beograda ipak odlučuje da krene na proputovanje. Dragan glumi Miodraga Kraljevića zvanog Miško. Samo njegovo ime i opis u filmu aludira na to da on igra sebe. U filmu se navodi da je ubijao Nemce u seriji „Izbrisani“ – aluzija na „Otpisane“.

Naravno, ovo su samo neki od filmova u kojima je glumio veliki Dragan Nikolić.

Dragan Nikolić umro je 11. marta 2016. godine, ali njegove uloge će živeti večno. Njegovo gospodsko držanje i mangupski duh će uvek biti prisutni, što u njegovim delima, što u mlađim glumcima koje je obučavao i vaspitavao. 

Marija Čabarkapa

Autor: Marija Čabarkapa