Predstavljamo vam nekoliko korisnih saveta koji mogu spremanje hrane u vašoj kuhinji učiniti efikasnijim i interesantnijim.

1. Jaja su bitan sastojak većine jela koje spremate, zato bi uvek trebalo proveriti da li su sveža. Sipajte vode u činiju i dodajte malo soli. Spustite jaje u činiju. Ako pluta onda je staro, ako se spusti na dno znači da je sveže.

saveti

2. Kuvana jaja ćete lakše oljuštiti ako u vodu u kojoj se bare dodate kašiku soli. Nakon kuvanja prelijte ih hladnom vodom i to će vam dodatno olakšati posao.

3. Ako vam masnoća predstavlja problem, jaje na oko možete pržiti na kiseloj vodi umesto na ulju ili masti.

4. Kako vam mleko pri kuvanju ne bi iskipelo, poštedite svoj živce, nabavite tzv. „čuvar mleka“. Nije skup, izrađen je od vatrostalnog stakla, a izgledom i veličinom podseća na pikslu. Stavlja se na dno posude kako bi onemogućio mleko da prekipi preko ivice.

saveti

5. Stvrdnuti sir omekšaćete ako ga potopite na neko vreme u hladno mleko. Potom ga malo prosušite i  tek onda ga servirajte.

6. S obzirom da se u kori voća i povrća nalaze svi vitamini, soda bikarbona u kombinaciji sa vodom je odlično antibakterijsko sredstvo kada je u pitanju pranje ovih namirnica.

7. Nakon više sati pripremanja zagoreo vam je pasulj? Odmah ga prespite u drugu posudu i prekrijte vlažnom krpom koja bi trebalo da upije miris zagorelog.

8. Da oljušten krompir ne bi potamneo, najbolje je da ga držite u hladnoj vodi.

saveti

9. Kada je u pitanju čišćenje crnog luka, retko ko će poželeti da to obavi. Potopite luk u toplu vodu i nakon toga secite ga vlažnim nožem na mokroj dasci kako vam ne bi iritirao oči.

10. Da bi šargarepa zadržala svoju svežinu, otkinite joj vrh pre nego što je odložite u frižider.

Nadamo se da će vam ovi saveti biti od koristi.

Milica Tomić

Autor: Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.