S obzirom na činjenicu da u srpskom jeziku postoje određene imenice koje podrazumevaju oba roda – muški i ženski, nećemo vas dugo držati u neizvesnosti. Da, najpoznatiji arhitekta današnjice je Zaha Hadid.

Zaha Hadid je britansko-irački arhitekta i prva žena koja je dobila Prickerovu nagradu za arhitekturu. Zahina ostvarenja u neofuturističkom i dekonstruktivističkom duhu mahom su preplavila skoro svaki evropski grad, a i šire. Od 950 projekata (ostvarenih i neostvarenih) u 44 zemlje, predstavljamo vam nekoliko, čisto da vam zagolicamo maštu.

LONDON AQUATICS CENTAR

Prema mnogim stručnjacima ovo je jedno od najposećenijih remek dela Zahe Hadid. Izgrađen tako da oponaša kretanje vode, svojom geometrijom i fascinantnim oblinama se itekako izdvaja iz gomile. Ovaj centar za vodene sportove podignut je 2012. za potrebe Letnjih olimpijskih igara. Nalazi se u Olimpijskom parku u Istočnom Londonu.

 

 • Zaha Hadid
  U okviru centra nalaze se dva olimpijska bazena, za plivačka takmičenja (50m) i skokove u vodu (25m)

 

 

HEYDAR ALIYEV CENTAR, AZERBEJDŽAN

Ovaj kulturni centar u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, predstavlja jedan vrhunski dizajn koji čitavom gradu daje moderan i futuristički izgled. Kao da je isplovio iz Kjubrikovih filmova, zar ne?

 

 • Zaha Hadid
  Ovaj centar dobio je naziv po sovjetskom lideru Azerbejdžana od 1969-82, i predsedniku od 1993-2003.

 

 

PREFORMING ARTS CENTAR, ABU DABI

Centar koji se nalazi na ostrvu Sadiat više podseća na umetničko delo nego na zgradu. U ovom desetospratnom ostvarenju nalazi se pet pozorišta, muzička, koncertna hala i opera.

 

 • Zaha Hadid
  Zgrada visoka 62m, jedna je od pet glavnih kulturnih institucija na 270 hektara velikom ostrvu, Sadiat.

 

 

CAPITAL HILL RESIDENCE, RUSIJA

Ruski milijarder Vladislav Doronin želeo je svoj futuristički penthaus kako bi uživao u naručju svoje devojke Naomi Kembel. Ispostavilo se da Naomi ne voli Star Wars stoga nisu više zajedno.

 

 • Zaha Hadid

 

 

SIGNATURE TOWERS, DUBAI

Svi veliki gradovi širom sveta imaju svoj kultni horizont. Potpis kule koje sačinjavaju poslovni, hotelski i stambeni kompleksi, daju Dubaiu prepoznatljiv i jasan pečat.

 

 • Zaha Hadid

 

 

Inspiracija za ovako upečatljiv rad Zahe Hadid bili su predstavnici ruske avangarde 20. veka, čije nas ideje pogotovo danas okružuju. Neke od najznačajnih predstavnika ovog avangardnog i revolucinarnog pokreta u umetnosti kao što su Kazimir Maljevič, El Lisicki, Aleksandar Rodčenko i Vladimir Tatlin, možete ispratiti kroz trenutnu izložbu Ruska avangarda u Muzeju istorije Jugoslavije, u Beogradu. Ako već niste, toplo vam preporučujemo da je posetite, jer se izložba zatvara 28. februara.

 

Nadamo se da vam je nakon ovog videa postalo jasno kako razmišljaju veliki umovi, kao što je Zaha Hadid.

 

Milica Tomić

Autor: Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.