Izgleda da će 2026. godina biti godina arhitektonskih zdanja. Tada bi trebalo da bude završena La Sagrada Familia, kao i iračka „Mlada“. Kada se ovaj projekat realizuje „Mlada“ će biti najviša zgrada na svetu.

Naime, ova zgrada će biti visoka 1.152 metra i sa nje će se pružati pogled na irački grad Basru i njegovu okolinu. „Mlada“ je projektovana tako da prestigne i buduću najveću zgradu na svetu tj. „Kraljevsku kulu“ iz Saudijske Arabije koja će u trenutku kada bude izgrađena, dosezati visinu od tačno 1000 metara. Trenutno najviša zgrada na svetu Burdž Kalifa, koja se nalazi u Dubaiju i čija je visina 828 m, zauzeće treće mesto.

Ćao, zdravo...

Ćao, zdravo…

Najinteresantnije od svega je to što će „Mlada“ biti prva zgrada koja će samostalno obezbeđivati energiju za svoje potrebe. To će biti izvodljivo zahvaljujući solarnim pločama koje će biti postavljene u „podnožju Mlade“, na visini od 44 metra, pa do visine od oko 400 metara. 

mlada3

Prema rečima arhitekata ih kompanije AMBS, antena na vrhu zgrade će imati visinu od 188 metara. Svakako treba pohvaliti Irak koji je za izgradnju ove zgrade uposlio firmu iz svoje zemlje i jednu od najjačih u tom regionu. Naime, AMBS je kompanija koju je osnovao irački arhitekta Ali Musavi koji je ugledan i svetski priznat arhitekta. 

Ovim projektom pojedini svetski mediji stekli su utisak da Irak šalje poruku Zapadu, kojom želi da mu jasno stavi do znanja da se polako vraća na stari kolosek. 

 

Bogdan Antonić

Autor: Bogdan Antonić

black and white