10 razloga zašto je volontiranje bolje od nezaposlenosti!

Šta radite dok tražite posao? Osećate se pasivno, nekorisno, nesigurno ili usamljeno? Upali ste u monotoniju i potrebna vam je promena?

Volontiranje je prava stvar za vas!

Ako ste nehajno odmahnuli rukom uz reči kako ne želite da radite neplaćeno, verovatno još niste svesni na koje sve načine volontiranje može da se isplati. Nudimo vam 10 sjajnih razloga da volontirate, bilo da ste diplomac, student, ili neko ko je je tek izašao iz srednje škole.

 

1. Volontiranje donosi nove veštine i testira stare

 

Nema sumnje da ste već mnogo toga naučili tokom školovanja ili čak i samostalno. Međutim, ruku na srce – teorija je jedno, a „stvaran svet“ nešto sasvim drugo. Upravo vam volontiranje može pružiti prvo radno iskustvo! Testirajte svoja znanja i veštine u okviru svoje struke, ili isprobajte nešto sasvim novo. Možete naučiti da radite u programima za koje ste do tada samo čuli, ili saznati šta je sve potrebno da bi se organizovao neki događaj. U svakom slučaju, naučićete mnogo toga o pravilima poslovnog sveta.

 

2. Volontiranje je prilika da istražite sebe

 

Da – divna stvar u vezi sa volontiranjem je što imate priliku da ispitate šta sve umete ili želite da radite! Možda ste već siti svojih studija, pa bi vam prijala neka vrsta promene. Možda niste sigurni da li je taj fakultet zaista za vas. Možda, jednostavno, imate širi spektar interesovanja. Šta god da je po sredi, volontiranje vas može usmeriti u određenom pravcu. Može vam pomoći da donesete važne odluke po pitanju buduće profesije. Može vam omogućiti da se bavite još nečim za šta ste talentovani. Zato, ne budite lenji – istražite sebe! Drugim rečima – volontirajte!

 

3. Volontiranje jača samopouzdanje

 

Čak iako ste sigurni da ne želite da menjate profesiju, volontiranje je sjajan način da izađete iz zone komfora. Ovo naročito važi za one stidljivije ili introvertnije. Kada volontirate, morate da komunicirate, i vrlo je verovatno da ćete imati i poneko “vatreno krštenje”. Šta ako ne umete da rešite problem, a niko od nadležnih nije prisutan? Moraćete, po svoj prilici, sami da dođete do informacija. Obavićete telefonske pozive, zabavljati stranke, ili razgovarati i na stranim jezicima. Volontiranje će vam, nesumnjivo, omogućiti da “probijete led” i steknete više samopouzdanja.

Volontiranje donosi radno iskustvo/ Photo by rawpixel on Unsplash

 

4. Volontiranjem stičete osećaj odgovornosti

 

Svakako da ste imali, ili još uvek imate, dosta vremena da steknete ovaj osećaj u školi ili fakultetu. Međutim, u okviru ovih institucija, bili ste odgovorni isklučivo za vlastiti uspeh. Tokom volontiranja, kao i u pravom radnom okruženju, postajete deo određenog tima. Dobijate svoje zadatke i vaš rad ima kakav-takav uticaj na čitav projekat ili njegov deo. Verovatno ćete, u tom slučaju, dvaput razmisliti pre nego što zanemarite obaveze zbog nekog trenutnog zadovoljstva.

 

5. Volontiranje možete da stavite u svoj CV (i treba da ga stavite!)

 

Očigledna stvar sa kojom se suočavate prilikom pisanja svoje prve radne biografije jeste nedostatak radnog iskustva. Volonterski poslovi su definitivno nešto čime to možete da kompezujete. Činjenica da u našoj zemlji volontiranje ima slabu cenu, ne važi za sve poslodavce, i polako postaje deo prošlosti. Između ostalog, na taj način nećete delovati pasivno ili lenjo u očima nekog HR-menadžera.

Volontersko iskustvo može popuniti “vremenske praznine” u vašem CV-ju i između dva radna angažmana. Čak i da se možete pohvaliti kontinuiranim radom, prethodni volonterski rad uvek je bonus. I svakako da treba da navedete sve one super veštine koje ste stekli tokom volontiranja! Naravno, ukoliko su relevatne za posao za koji konkurišete.

 

6. Volontiranjem širite mrežu kontakata

 

Gde god ste odlučili da volontirate, zasigurno ćete upoznati novi krug ljudi. Neko će možda zadržati vaš kontakt i nekome vas preporučiti. Neko je možda čuo za slobodno radno mesto za ono čime biste vi voleli da se bavite, a možda ćete od nekoga dobiti i neku blistavu ideju. U svakom slučaju, širenje mreže kontakata nikad nije na odmet. U poslovnom svetu je, štaviše, veoma preporučljivo!

 

7. Volontiranje donosi druženje

 

Osim što se možete uspešno poslovno “umrežiti”, na volontiranjima često možete sresti ljude sličnih interesovanja. Eto prilike za sticanje novih prijateljstava! Ako nemate novac za novu vrstu aktivnosti, volontiranje je sjajna prilika da upoznate nekog ko vam odgovara mimo već ustaljenog kruga.

Kroz volontiranje upoznajete ljude /Photo by Helena Lopes from Pexels

 

8. Volontiranje često podrazumeva i žurke

 

Većina festivala koja regrutuje volontere organizuje makar žurku zatvaranja. Ponekad su u opciji i žurke otvaranja, ili one “između”. Žurke su odličan način da se opustite sa svojim timom, ili da neki saradnički odnos preraste u drugarski.

 

9. Volontiranje i hrana

 

Dobro ste čuli! Većina festivala, takođe obezbeđuje i hranu i piće za svoje zaposlene (ako ste volonter, vi ste, u tom trenutku, jedan od njih). U zavisnosti od budžeta, ili sponzora, ponekad je obezbeđen i vegeterijanski meni. Naravno, hrana ne bi trebalo da vam bude prvi ili osnovni razlog da uđete u volonterske vode. Ipak, lepo je znati da nećete biti gladni ili žedni, ili da makar možete da ispijate kaficu dok obavljate svoj zadatak.

 

10. Besplatni filmovi i pozorišne predstave za volontere

 

Ako ste deo nekog filmskog ili pozorišnog festivala, u većini slučajeva imate priliku da besplatno gledate predstave ili projekcije, čak i one koje ne odgovaraju “dubini vašeg džepa”. I to u društvu onih koje to takođe interesuje! Pored hrane i pića, ovo je još jedan način da vaš rad na neki način bude plaćen.

Materijalno, naravno. Ne zaboravite na mini-obuke, sve ostale benefite i ličnu satisfakciju koje volontiranje sa sobom nosi. Zato, ne oklevajte! Istražite festivale, školice, humanitarne organizacije i sajmove. Ili možda čak nešto sasvim drugo.

Preporučujemo:

Preporučujemo:

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Komentari: