U dve hiljade sedamnaestoj smo odslušali izvinjenje godine. Jedan od najimućnijih parova, kako ih današnji mediji zovu “power couple”, Jay Z I Beyonce su osvojili 2016. i 2017. godinu. U razmaku od samo godinu dana mogli smo da prisustvujemo najintimnijem događaju koji se desio u braku ovog para. U aprilu pretprošle godine izašao je Lemonade, album u kojem otkrivamo Jay Z-jevu prevaru, album kroz koji Beyonce lomi sve stereotipe, bori se za feminizam i crnačka prava.

U aprilu 2017. godine Jay-Z izbacuje svoj trinaesti album. Neki bi ga nazvali odgovorom na Lemonade, tačnije izvinjenjem. Ovo je prvi autobiografski album u kojem nam Jay-Z dopušta da zagrebemo ispod površine, vidimo i osetimo kako je živeti u njegovoj koži. U albumu, Jay-Z se dotiče tema širokog opsega, kao što su današnja hip-hop kultura, njegov porodični život, njegov brak, takođe repuje o stereotipu i rasizmu svakodnevnog života jedne Afričko-Američke osobe u Americi.

Beyonce and Jay-Z (On the Run tour)

4:44’ is a song that I wrote, and it’s the crux of the album, just right in the middle of the album. And I woke up, literally, at 4:44 in the morning, 4:44 AM, to write this song. So it became the title of the album and everything.

 

Mama had four kids, but she’s a lesbian / Had to pretend so long that she’s a thespian

Gloria Carter se otkrila svojoj porodici veoma kasno, u pesmi “Smile” prvi put je javno potvrđeno. U jednom intervuju, Jay-Z priča o njegovom odnosu koji je imao ranije sa svojom porodicom, pogotovo majkom, objašnjavajući kako je kada je bio tinejdžer znao da je njegova mama lezbejka, ali da nikada nisu pričali o tome. Ta činjenica je samo postojala. Posle mnogo godina, i vremena koje je proveo kod psihoterapeuta, o čemu otvoreno priča u ovom albumu, Jay-Z je naučio kako da se snosi sa svojim emocijama i problemima. Sada njegova mama vodi otvoren i slobodan život, kakav nije mogla imati pre (u ono vreme biti crnkinja i jos plus lezbejka je bilo nezamislivo).

Don’t matter to me if it’s a him or her/ I just wanna see you smile through all the hate

 

jay-z

Don’t even know what you woulda done/ In the future, other niggas playin’ football with your son/ You would’ve lost it

Ovde reper alaudira na veridbu između Futura i r&b umetnice Ciare, koji su otkazali veridbu 2014. godine nakon optužbi da ju je Future prevario. Iste godine je rođen njihov sin. Posle raskida, Ciara je počela da se viđa sa fudbalerom za koga se udala 2016. godine. Future-ov sin je viđan mnogo puta sa Ciarinim mužom na utakmicama. Jay ovom rečenicom objašnjava kako bi on žalio i kako bi osećao pokajanje I ogorčenost da u budućnosti mora da gleda svog sina kako odrasta uz neku drugu “figuru oca” nakon što bi dopustio Beyonce da ode od njega.

 

I apologize often womanize / Took for my child to be born / See through a woman’s eyes / Took for these natural twins to believe in miracles / Took me too long for this song / I don’t deserve you

U pesmi 4:44 koja se nalazi u sredini samog albuma, Jay-Z nam predstavlja otvoreno ljubavno pismo ili pismo izvinjenja upućeno njegovoj ženi Beyonce. U ovoj pesmi on priznaje kako je bio loš muž, govori o odgovornostima koje ima kao otac, I posledicama koje njegovi postupci snose. Ova pesma je puna emocija, jer u njoj možemo videti njegovu ranjivost i bol koji je naneo sebi i svojoj porodici. Priznaje da, dok mu se dete nije rodilo nije video bol koji je nanosio.I da rođenjem blizanaca je počeo da veruje u čuda, što ga čini boljom osobom.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Autor: Ljubica Stanković