Pozdrav, filmofili! 

Retko nam se pruža prilika da na velikom platnu pogledamo autorske filmove i(li) dokumentarce koji koji nisu „holivudizirani“. Mnogi mladi, novi, neafirmisani režiseri stvaraju kvalitetne filmove i na ovaj način im se pruža prilika da steknu svoju publiku. Zato vas Lifehacker.rs poziva da posetite Slobodnu zonu u periodu do 6. novembra i uživate u kvalitetnoj kinematografiji!

Šta je Slobodna zona?

U pitanju je filmski festival koji je prvi put održan 2005. godine u Beogradu. Cilj organizatora festivala je popularizacija kinematografije koja odstupa od uobičajenog, baveći se svakodnevnim životnim ili političkim temama. Najčešće se prikazuju dokumentarni, igrani i kratkometražni filmovi. 13. po redu festival svečano je otvoren sinoć u Sava centru pred više hiljada gledalaca.

Od 2013. godine kao deo pratećeg programa na repertoaru je Ženska linija, deo koji je posvećen pravima žena, a od 2015. uvedena je i sekcija 14+. Tokom sekcije srednjoškolski žiri ocenjuje filmove u ovoj kategoriji i nagrađuje najbolji. Deo programa festivala čine i Noćni razgovori – debatni program u kom učestvuju gosti koji su na različite načine angažovani u kulturnom svetu, diskutujući o temama kojima su se ovogodišnji filmovi bavili. Iako relativno mlad, ovaj festival uživa izuzetan ugled u filmskim krugovima. O tome svedoči i podatak da su ga do sada otvarali mnogi cenjeni domaći glumci, između ostalih i Mirjana Karanović i Miki Manojlović.

Šta pogledati?

Među brojnim kvalitetnim filmovima, izdvajamo vam nekoliko vrednih pažnje:

1. Nagrada (Lidija Mojovska, Makedonija, 2017, 16′)

Da bi obezbedio novac za operaciju brata, albanski dečak se bori za nagradu na hrišćanskom takmičenju za časni krst.

2. Crveni pas: pravi plavi (Kriv Stenders, Australija, 2016, 88′)

Priča o prijateljstvu između dečaka i njegovog psa, koji će postati australijska legenda.

3. Blink (Jakov Labrović, Hrvatska, 2017, 19′)

Reditelj kroz portret svog brata obolelog od shizofrenije prikazuje loš tretman psihijatrijskih ustanova.

4. Život od milijun dolara (Robert Tomić Zuber, Hrvatska, 2017, 78′)

Borba roditelja za život ćerke pretvorila se u apsurdnu borbu protiv humanitarne ustanove i državnog sistema.

5. Škola za buntovnike (Alexander Kleider, Nemačka, 2017, 91′)

Dve godine u životu učenika jedne neobične škole u Berlinu. Bez direktora, ocena i hijerarhije, učenici i nastavnici već 44 godine dokazuju da je drugačija škola moguća.

Ukoliko ste Nebeograđani, filmovi se paralelno prikazuju u Novom Sadu i Nišu. Za više informacija o festivalu i programu posetite http://freezonebelgrade.org/.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandra Milosavljević

Autor: Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.