Ekspresionistički austrijski slikar Egon Schiele, potiče iz malog mesta pod nazivom Tulin, gde je načinio svoje prve korake u slikarstvu. Kao mali inspiraciju pronalazi na Železničkoj stanici, gde sate provodi slikajući lokomotive i vagone.

Studije

Sa svojih šesnaest godina upisuje Akademiju lepih umetnosti u Beču. Upoznajući duh grada, Schielov talenat počinje znatno da se razvija i raste. Svoju ispiraciju je pronalazio van fakulteta, u boemskom životu tadašnjeg Beča. Njegova motivacija je dolazila iz slikara kao što je Gustav Klimt i psihoanalitičara Sigmunda Frojda.

Godinu dana kasnije, simbolistički slikar, Gustav Klimt, uzima Egona pod svoje krilo i upoznaje ga sa celom umetničkom slikom Austrije, ne samo slikarima, već i sa likovnim kritičarima i uticajnim kolekcionirima. Zbog kontroveznih stavova profesora na Akademiji, mladi slikar se ispisuje sa fakulteta i 1909. godine osniva Novu umetničku grupu.

Stil

Godinu dana kasnije, razvija svoj stil pod uticajem Frojdove psihoanalize, očevog ludila, svojih psiholoških borbi i opsesija poput tuge i seksa. Njegovo slikanje se manifestovalo  autoportretima u kojima dočarava rat sa sopstvenom psihom. U njegovim delima istražuje svoju seksualnost koju prikazuje naduvenim falusom, a u drugim fluktaciju roda, prikazujući sebe sa ženskim karakteristikama. Takođe, u njegovim slikama možemo videti dosta besa i patnje, koja se ogleda u oskrnavljenim prstima i kožom prekrivenom tamnim tragovima koje predstavljaju modrice. Schiele čak i javno ispituje svoje interese za erotiku kroz portrete mladića i devojčica. Ove slike i crteži otkrivaju sirove, iskrene pozicije adolescencije koja se nalazi na rubu seksualnog otkrovljenja.

Život

Egon Schiele je vodio poprilično nekoncencionalan život  zbog čega je bio proterivan iz malih sela u okolini Beča. U svoj studio je dovodio maloletnice da mu poziranju, prilikom čega je izazivao gnev od okoline. Tokom pretresa njegovog stana, policija mu je našla erotske slike i crteže zbog čega je  bio uhapšen i primoran da provede dvadeset četiri dana u zatvoru. Nakon povratka u procvetali Beč, Egon upoznaje Edith, kojom će se kasnije i oženiti.

Smrt

U svojoj dvadeset i osmoj godini umire od španske groznice koja je u to vreme gazila čitavoj Austrijom, za sobom ostavljajući čvrste temelje za razvoj ekspresionizma širom Evrope.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Autor: Ljubica Stanković