Asocijacija na torte i kolače je višesatno “robovanje” u kuhinji, gomila sastojaka i pažljivo sastavljanje istih, pečenje kora na tačno određenoj temperaturi i minutaži… Ali da li baš pravljenje ukusnih poslastica mora biti mučenje?

Donosimo vam 3 poslastice koje ne zahtevaju pečenje i neće vam oduzeti mnogo vremena, a definitvno će zagolicati vašu maštu.

Šarena oblanda

Šarena oblanda je jedan od omiljenih kolača iz detinjstva, sprema se brzo i lako.

Potrebno je:

  • Pakovanje oblandi
  • 7 jaja
  • 300g mlevenog keksa ( može biti bilo koji keks, i možete da ga izmeljete u blenderu )
  • Margarin
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 200g šećera u prahu
  • 20 kašika šećera

Prvo što je potrebno uraditi jeste odvajanje žumanaca i belanaca. Da se ne biste mnogo mučili, imamo ideju kako to da uradite najbrže moguće.

https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_M

U žumanca umutite 200g šećera u prahu i rastopljeni margarin. Na ringlu zatim stavite kašičicu margarina ili ulja, sačekajte da se rastopi i dodajte čokoladu. Dok se čokolada topi, umutite belanca. Dobro ih umutite da budu čvrsta. U njih polako dodajte 20 kašika šećera, 300g mlevenog keksa i rastopljenu čokoladu. Sačekajte da se malo ohladi. Uzmite veliki pleh ili plato i na njega ređajte oblandu (male kockice idu na dno), i na prvu mažite crni fil, pa zatim žuti i tako redom dok ne istrošite kore. Ono što je važno da znate jeste da se oblanda jede sutradan, tako da je ostavite preko noći na terasi ili u frižideru poklopljenu odozgo. Stavite nešto teško preko poklopca kako bi se kore dobro sjedinile. Uživajte 🙂

Poznata italijanska poslastica – Tiramisu

Potrebno je:

  • 4 žumanca
  • 100g šećera u prahu
  • 500g mascrapone sira
  • 250ml slatke pavlake
  • 2 pakovanja piškota
  • Šolja kafe, bez taloga

Pre svega na ringlu stavite jednu šerpicu sa vodom i sačekajte da proključa. Zatim na nju stavite još jednu metalnu posudu. Žumanca umutite sa šećerom u prahu i stavite u tu metalnu posudu kako bi se prokuvala na pari. Sačekajte da se fil dobro zgusne i ohladi. Toj smesi dodajte mascrapone sir i promešajte. Zatim dodajte slatku pavlaku koju ste prethodno umutili mikserom ili ručnom mutilicom za jaja. Piškote umačite u kafu i ređajte u posudu dok ne obložite dno. Na piškote stavljamo fil. Obzirom da imate dva pakovanja i drugo pakovanje stavite, pa još jednom prekrijte filom. Tiramisu se obično ukrašava kafom ili kakaom, pa evo nekih ideja za dekoraciju ovog ukusnog kolača.

http://moncheribridals.com/wp-content/uploads/2015/10/MiniTiramisu.jpg

Domaći sladoled

Sladoled je poslastica koja je svakako pristupačna i može se kupiti u svakom marketu, ali smo sigurni da je duplo slađa ukoliko je sami napravite.

Potrebno je:

  • 300ml slatke pavlake
  • 60g šećera u prahu
  • 2 vanilina šećera
  • Limun
  • 400ml jogurta ( najbolje gustog )
  • Voće po izboru

Umutiti slatku pavlaku pa joj dodati šećer u prahu, vanilin šećer, narendanu limunovu koricu i 60ml limunovog soka. Izmešati dobro i dodati jogurt. Ovu smesu naliti u plastičnu posudu i dodati voće po izboru.
Ostaviti preko noći da se zaledi.

Uživajte!


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Autor: Aleksandra Đorđević