U oktobru 2017. godine obeležava se tačno 125 godina od rođenja našeg nobelovca Ive Andrića. Tim povodom, redakcija Kulturno-umetničkog programa Radio-televizija Srbije je, za sve ljubitelje Andrićevog dela, a i za one koji će to tek postati, pripremila par minuta nečeg zaista posebnog.

Šta nas sve čeka?

Počevši od ponedeljka 2. oktobra, svakog radnog dana u podne, naši brojni poznati glumci, reditelji, operskh pevači, sportisti i muzičari čitaće po jedan odlomak iz nekog Andrićevog dela. Tekstove koje će gosti čitati ponudila je Andrićeva zadužbina. Učesnici su odabrali odlomke koji su njima posebno važni, otkrivajući tako i svoj intimni doživljaj izabranog segmenta.

Na ovaj način se gledaocima omogućava potpuno nov pristup Andrićevim delima. Učesnicima se pruža prilika da na svojstven način odaju počast piscu i podele svoju ljubav prema njegovim delima.  

Ko će čitati dela Ive Andrića?

U dvadeset i dve epizode serijala, posebnu privilegiju će imati glumci Svetlana Bojković, Mirjana Karanović, Vojin Ćetković, književni kritičari, teoretičari i profesori Filološkog fakulteta: Mihajlo Pantić i Tihomir Brajović, pisac i muzičar Marko Šelić-Marčelo, operska umetnica Katarina Jovanović, novinarka Olivera Kovačević, košarkaš Dejan Kovačević, vokalni solista Biljana Krstić, kao i drugi.

U ponedeljak, 9. oktobra, na sam rođendan Ive Andrića, biće emitovana posebna epizoda. Imaćemo priliku da čujemo kraći odlomak romana ,,Na Drini ćuprija“ koji će čitati  Ivo Andrić lično.

Zašto je Ivo Andrić ponos naše književnosti?

Ivo Andrić je jednini srpski dobitnik Nobelove nagrade i uživa ugled najčitanijeg i najvoljenijeg domaćeg pisca. Od 1920. godine kada se pripovetkom ,,Put Alije Đerzeleza“ pojavio na književnoj pripovednoj sceni, pa sve do smrti 1975. godine napisao je više od stotinu priča. Popularnost njegovih dela  koja se čitaju u jednom dahu, iz godine u godinu je sve veća. 

U mesecu posvećenom Andriću, pored emisije ,,Čitamo Andrića“, redakcija RTS-a će nas obradovati i filmskim ostvarenjima slične tematike. 

Sav program koji će biti emitovan povodom 125. godina od rođenja velikana srpske književnosti možete pratiti na prvom programu „Radio-televizije Srbije“


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Autor: Milena Radivojević