Verovatno ste čuli da treba da ostanete smireni kada naiđete na psa koji reži. Navodno, psi mogu da namirišu da ih se plašite. Da li je to stvarno tako? Hajde da saznamo. 

 

Miris straha?

 

Kao što su tuga i radost emocije, tako je i strah. Postavlja se pitanje, da li psi stvarno mogu da namirišu emociju? Najverovatnije ne.

 

 

Kada smo uplašeni, počinjemo ubrzano da se znojimo. Naše telo počinje da luči adrenalin i njemu slične hormone, poput kortizola, a ponekad se luči i urin. Zahvaljujući oštrom čulu mirisa, psi mogu namirisati čak i male količine hemikalija poput znoja. Međutim, ovo ne znači da psi mogu bukvalno da namirišu emociju straha. 

Ono što zvuči najverovatnije jeste da psi kombinuju više izvora informacija na osnovu kojih znaju da ih se plašimo. 

 

Kako psi prepoznaju strah?

 

Najveću ulogu u prepoznavanju straha igra govor tela. Psi imaju neverovatnu sposobnost da detektuju naš govor tela. Posmatrajući nas mogu lako da utvrde da ih se bojimo. 

Iako ne mogu da namirišu sam strah, ipak zahvaljujući kombinaciji informacija dobijenih od više čula psi su veoma uspešni u prepoznavanju naših emocija. Često prepoznaju naše emocije pre nego što ih i sami postanemo svesni. Od psa ne možemo sakriti da smo ljuti ili nervozni. 

 

 

Ljudi koji se boje pasa uglavnom gledaju u njih direktno, sa ciljem da prate svaki njihov pokret. Međutim, pas to može shvatiti kao upozorenje da će uskoro biti napadnut. Zbog toga može zauzeti agresivan stav. 

Čulo sluha takođe ima bitnu ulogu u identifikaciji straha. Ton našeg glasa može lako odati da smo uplašeni. 

Kombinacija olfaktornih, auditivnih i vizuelnih informacija je zapravo ono što utiče na to da pas postane agresivan prema osobi koja ga se plaši. 

 

Da li možemo sakriti strah od psa?

 

Ako uzmemo u obzir činjenicu da psi koriste čulo mirisa, sluha i vida kako bi utvrdili da li ih se bojimo, sakrivanje straha od njih može delovati kao nemoguća misija. Ipak, bitno je da u njihovoj blizini ostanemo smireni. 

 

 

Nekoliko stvari mogu biti od velike koristi kada se nađete u njihovom okruženju: 

 

  • Ne gledajte psa direktno u oči. Ovo je vrlo bitno jer često osoba koja se plaši psa teži ka tome da prati svaki njegov pokret kako bi zaključila da li će biti agresivan. Pas može da oseti da je ugrožen ili izazvan ako ga gledate direktno u oči. Zato je bitno da izbegavate to da činite. 
  • Ostanite smireni. Dišite duboko i pokušajte da budete što opušteniji.
  • Polako se krećite. Ne krećite se brzo i ne pravite nagle pokrete – pas to može protumačiti kao pokušaj da  pobegnete. 
  • Ne ispuštajte zvuke straha. Ni u kom slučaju nemojte da vičete ili vrištite kada ste uplašeni. To može kod psa probuditi predatorski instinkt i navesti ga da napadne. 

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Milica Stefanović

Autor: Milica Stefanović

Ja sam poludeo, a imao sam i duge intervale užasne normalnosti.

-Edgar Alan Po