Leto je uveliko počelo, ali teško da smo se navikli na konstantno visoke temperature. Neprestano smo u potrazi za rashlađenjem a odvajkada je jedno od omiljenih sredstava bio sladoled. Naravno, najlakše je skoknuti do prodavnice i kupiti kutiju porodičnog sladoleda, ili, za individualce, sladoled na štapiću ili u kornetu. Međutim, za one među vama koji su ljubitelji domaćeg, a pritom žele i da malo prištede u ovim teškim danima, Lifehacker.rs je pripremio nekoliko recepata uz pomoć kojih ćete sami pripremiti sladoled, brzo i lako.

Domaći sladoled od čokolade

Potrebno:

150 g šećera

250 ml mleka

1/4 kašičice soli

2 kašike kakao praha

3 žumanceta

50 g iseckane čokolade

500 ml slatke pavlake

1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema: Pomešati šećer, mleko, so i kakao te zagrejati u dubokom tiganju na umerenoj vatri, uz konstantno mešanje. U činiji blago umutiti žumanca, zatim približno 125 ml prethodno umućene tople smese promešati sa žumancima i onda sve to vratiti u preostalu toplu smesu. Zagrevati smesu dok se ne zgusne, potom skloniti sa vatre i dodati iseckanu čokoladu i mešati na vatri dok se ne otopi. Smesu ohladiti u frižideru a potom staviti u zamrzivač. 

Domaći sladoled od banane

Potrebno:

nekoliko banana (jedna po osobi)

pistaći

badem

Priprema: Banane iseckati na kolutove a zatim u činiji držati oko dva sata u zamrzivaču. Smrznute kolutiće izmiksati u blenderu dok se ne dobije kremasta, ujednačena smesa. Pošto je banana sama po sebi slatka, smesi za sladoled kao „začin“ možete dodati pistaće ili bademe.

Domaći sladoled od lešnika i meda

Potrebno:

60 g lešnika

180 g čokolade za kuvanje

4 jaja

325 g slatke pavlake

1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema: Peći lešnike na temperaturi od 165 stepeni oko 10 minuta, a zatim ih iseckati. Rasporediti seckane lešnike na plehu za pečenje i preliti prethodno otopljenu čokoladu preko njih. Ostaviti smesu u frižideru da se stegne te je izlomiti na parčiće veličine zalogaja. U jednoj činiji umutiti žumanca sa medom, a u drugoj čvrsto umutiti belanca. U trećoj posudi umutiti slatku pavlaku i ekstrakt vanile, te sjediniti sa umućenim belancima. Na kraju, spojite ovu smesu sa žumancima i dodajte mešavinu čokolade i lešnika. Pre serviranja, neophodno je da sladoled u zamrzivaču odstoji 8 sati. Ukrasiti seckanim lešnicima i(li) rendanom čokoladom, po želji.

Domaći sladoled sa jogurtom

Potrebno:

1 l jogurta

3 čaše šećera

2 čaše mleka

1 kisela pavlaka

200 g šlaga

voće, po želji

Priprema: U jednoj posudi sjediniti jogurt sa šećerom, a u drugoj umutiti šlag sa mlekom i pavlakom. Potom sastaviti dve smese, dobro promešati i dodati sastojke po želji – jagode, maline ili keks. Količina smese je velika, te je možete podeliti i napraviti više različitih ukusa. Ukrasiti po želji.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandra Milosavljević

Autor: Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.