Da li je umetnik onaj koji je završio škole ili onaj koji se probije u masi kao neko čije stvaralaštvo odzvanja? Rizikujem da me istoričari umetnosti kamenuju, ali iako su oba faktora ekstremno bitna, mislim da je drugi važniji.

Čak i mi amateri, ili one hit wonders možemo ostaviti nekog traga. Na kraju, ako ne možemo definisati umetnost konkretno i jednoznačno, kako možemo definisati umetnika? Lifehacker.rs vas poziva kao pisce, pesnike, fotografe, slikare ili jednostavno umetnike/one koji bi to želeli da budu, da se odvažite i objavite svoj sadržaj kod nas. Na ovaj način želimo da pružimo podršku kulturi koju oblikuju i stvaraju pojedinci. U našem duhu je baš to – lični razvoj, podizanje svesti i pozitivno prepletanje ljudskih sudbina na sve moguće načine. Pišite, slikajte, izražavajte se! Neka se vaš glas čuje! Ko zna, možda baš neko od vas bude sledeći Mika Antić!

poezija

Poezija je nekako uvek bila moje utočište u vidu sveta reči koje ne volim direktno i konkretno da koristim za izražavanje unutarnjih stanja i osećanja. Ona je savršeno sredstvo za iskazivanje i ogledanje duše, a čitaocu je ostavljeno na volju da je prepozna ili ne. Kao što to obično biva ovako čudnih dana, kada je vreme promenljivo, tako je i naša duša podložna uticajima. Pogotovu ako se natrpate teretom i razmišljate u nedogled.

Menjanje misli i osećanja kao da ne podležu uobičajenim zakonima prirode, već se u istom trenutku odnekud rode i umru. Očas posla, stvori se plodno tle da se rodi poezija. Sledeća pesma nastala je baš tako.

Učmala zatupljenost u kavezu

Zarobljen i pao u zaborav

Umotan u strah

Šije novu odeću od nade

I pravi naočare od stida

Krhko je…

Krha je forma

Krhka je obmana

Krhko je vreme koje prolazi i

Krhko je obraćanje koje uvek iznova sledi

Ne, neće se ispraviti

Nikada

Moji puti

Nikada

Neću zameniti ništa

Nikada

Neću promeniti stvarnost

I zašto se izdah pretvara u staklo?

Zašto ne možeš razbiti taj prozor?

Ipak znaš da preko pozora prolazi samo deo zraka

Ali ih nikada ne tretiraš tako

Materijal možete slati na marija@lifehacker.rs

 

 

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Marija Brzić

Autor: Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

marija@lifehacker.rs