Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) je internacionalni muzički sastav koji je poslednjih par godina probudio ogromno interesovanje zahvaljujući fenomenalnim nastupima pre svega u Barseloni, ali i mnogim drugim delovima Evrope. Interpretirajući tradicionalnu muziku kroz zaista autentične i veoma energične nastupe sjajno oživljavaju duh različitih kultura koje su naseljavale Balkan.

Počeci

 

BGKO je nastao 2012. godine u Barseloni pod prvobitnim nazivom Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra.

Klezmer je muzička tradicija Aškenazi Jevreja iz Istočne Evrope, vezana uglavnom za venčanja i proslave, pa je krase melodije predviđene pre svega za igru. 

Uz Klezmer, primetan je i veliki uticaj romske muzike i Jazz Manouche-a (Gypsy jazz-a), koji je Django Reinhardt započeo 30ih godina 20. veka.

 

Od novembra 2015. BGKO evoluira!

 

Šireći umetničke horizonte, ostaju i dalje pri Klezmer i romskoj muzici, ali počinju da crpe inspiraciju iz malo šireg spektra žanrova. Reč je o balkanskoj izvornoj muzici generalno, koja predstavlja set multietničke tradicije i kulture koja nadmašuje geografske granice i na neki način spaja sve narode koji su živeli i koji žive na Balkanu.

 

Diskografija

 

Sastav

 

Sedmočlani sastav BGKO čine Sandra Sangiao (vokal, Španija), Mattia Schirosa (harmonika, Italija), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija), Julien Chanal (gitara, Francuska), Stelios Togias (udaraljke, Grčka), Joaquín Gil (klarinet, Španija) i Oleksandr Sora (violina, Ukrajina).

Ono po čemu su svakako karakteristični i što spaja ovaj multietnički sastav je moderan pristup i strast sa kojom interpretiraju balkansku tradicionalnu muziku. U njihovim nastupima neretko možete čuti i melose Južne Amerike, Španije i Srednjeg Istoka, što u mešavini sa svime gore navedenim svakako predstavlja jedan savremen, jedinstven i zaista poseban muzički stil, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Energija kojom zrače ti sjajni ljudi i muzičari, kao i neprocenjivi osećaj slobode se mogu osetiti već gledanjem i slušanjem YT snimaka, ali zašto se tu zaustaviti?  

 

Barcelona Gipsy balKan Orchestra nastupa 15.maja 2017. u Kolarcu u Beogradu! 

 

Obezbedite sebi karte na vreme i osetite kako je to biti u svetu slobodnih ljudi

…zaista slobodnih ljudi!

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Dušan Tomić

Autor: Dušan Tomić

Kada ti crna mačka prelazi put to ukazuje na to da je životinja negde krenula…