Bonsai (u doslovnom prevodu stablo u posudi) jeste umetnost gajenja i oblikovanja malog drveća u posudama i potiče iz Japana. Bonsai drvo je jako cenjeno. Nije ni čudo s obzirom na to koliko vremena i truda je potrebno za njegovo uzgajanje. Mogu jako dugo da opstanu, čak i više od 100 godina. 

Bonsai umetnost se sastoji iz toga da se odabere biljka ili drvo koje ima potencijal da postane bonsai. Za njegovo gajenje koriste se uobičajene tehnike hortikulture koje se kombinuju sa umetničkim osećajem. Tako dobijamo drvce koje liči na odraslo drvo, samo u minijaturnoj formi. 

Najkvalitetnije drvce je ono koje se nađe u prirodi i na planinama. Zbog nepovoljnih uslova u kojima je raslo, ostaje samo po sebi patuljasto. Prilikom presađivanja u malu saksiju već podseća na bonsai. Prilikom sađenja drvca koren se skraćuje i ne pokriva se ceo zemljom već se ostavlja spolja, time se pravi takozvani nabari – vidljivi deo korena. Suvišne grane se uklone i tako se održava stalnim orezivanjem. 

Da bismo gajili ovo drvce kako treba, moramo pronaći odgovarajuću saksiju. Uglavnom, ako imamo drvo sa uspravnim deblom, koristićemo četvorougaonu posudu i zasadićemo ga malo izvan središta posude. Ako drvo gajimo tako da raste pod uglom koristićemo okrugle i kockaste saksije. 

Drvo i posuda se međusobno nadopunjuju, tako da dobijamo upravo ono za čime tragamo – pravo umetničko delo. 

Oblik se formira orezivanjem i ožičavanjem grana. Specijalnom žicom se uvezuju grane i usmeravaju tamo gde bonsaista želi. Bonsai voli vlagu i toplotu i njegovo oblikovanje zahteva dosta vremena. Zato treba imati puno strpljenja i biti jako pažljiv u oblikovanju jer se drvo lako može oštetiti.

Sve biljke koje imaju čvrsto stablo pravilnom negom i održavanjem mogu da postanu bonsai. Postoje biljke koje se lako adaptiraju na malu posudu i brzo im se smanjuje lišće te se one preporučuju početnicima. Najčešće su to: fikus, brest, bukva, bor, kesten, javor. Orah se ne preporučuje jer i u prirodi ima veliki list. Njegov list nije moguće smanjiti ovom tehnikom. Zato se od oraha ne pravi bonsai.

Pravilno uzgajati bonsai drvce je težak posao – zbog toga je cena jako visoka. Ali ništa nije dragocenije od toga da od jednog drvceta napravite pravo umetničko delo. Makar se time bavili samo iz hobija. 

Kako da napravite ovo drvce, možete pogledati ovde.

 

 

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Milica Stefanović

Autor: Milica Stefanović

Ja sam poludeo, a imao sam i duge intervale užasne normalnosti.

-Edgar Alan Po