Već decenijama unazad u svetu se koriste platne kartice kao sredstvo plaćanja. Za taj period vremena ova tehnologija je stalno napredovala, a njena najznačajnija funkcija je bezbednost. Danas je ona prešla na novi nivo. 

MasterCard je pionir u branši platnih kartica, a pojavio se na tržištu još davne 1966. godine pod imenom Interbank Card Association. Godine uspešnog poslovanja su izdvojile samo dve konkurentne multinacionalne kompanije: MasterCard i Visa Inc. U međusobnoj borbi za dominaciju na tržištu stalno se smišljaju nove pogodnosti i inovacije. Poslednja značajna promena u radu platnih kartica je bilo uvođenje bežičnog plaćanja(PayPass i PayWave), da bi nedavno MasterCard predstavila nešto potpuno novo za jednog prosečnog korisnika platnih kartica: biometrijsku identifikaciju.

Ova novina već uveliko postoji u svetu pametnih telefona, te se na većini „top“ uređaja svetskih korporacija nudi biometrijska zaštita. Faktički, ova novina će zameniti obične četvorocifrene PIN kodove koji su se do sada uobičajeno koristili. Predviđeno je da možete da ostavite 2 otiska prstiju, i to da oni budu isključivo vaši. Znači nećete moći da poverite korišćenje kartice svojim rođacima, deci, ženi itd. 

Korišćenje biometrijske zaštite zarad otključavanja pametnog telefona ili onlajn kupovine je značajan korak za bezbednost ličnih podataka i sredstava, a pored toga i olakšava svakodnevne radnje. Otisak ne možete falsifikovati ili ukrasti. Vlasnici biometrijskih kartica MasterCard moći će da se bave svakodnevnim obavezama i pritom neće brinuti za njihovu zaštićenost.

– Ađej Bhalla, predsednik MasterCard po pitanju bezbednosti 

U slučaju da dođe do problema prilikom očitavanja vašeg otiska, biće ponuđena stara i proverena opcija unošenja PIN koda. 

Tehnologija je isprobana već u Južnoj Africi, te se planira lansiranje za široke mase u skorijem vremenu u Aziji, Autraliji i Evropi.

Izvor


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandar Simić

Autor: Aleksandar Simić

Šta bih ovde mogao da napišem?