U zavisnosti od prirodno – geografskih karakteristika, ekonomske stabilnosti neke zemlje i mentaliteta stanovnika tog područja razlikovaće se i prehrambena kultura jednog naroda. Te tako kod nas možete probati kalorične specijalitete kao što su – komplet lepinja, zlatiborska pršuta, duvan čvarci, pihtije, leskovački roštilj itd. Javna je tajna da su Srbi veliki mesojedi, a sa ovom činjenicom se vrlo brzo i svaki stranac vegan, vegeterijanac, fruitarijanac, likvidarijanac susretne kada ode na Exit, Guču, Beer Fest i traži umesto pljeskavice njene priloge kako ne bi utihnuo od gladi. Šalu na stranu, možda količinska upotreba mesa u Srbiji zaista hoda na granici bizarnog, ali da li je to ono neobično naspram poslastica koje umeju da ponude i druge kulture?

Krvavi recepti

Krvavi biftek i krvavica – poznato i isprobano u domaćoj kuhinji, ali da li ste čuli za krvave palačinke, čorbe, pudinge…? Začuđujuće ili ne, upotreba životinjske krvi u ishrani Evropljana naglo raste iz godine u godinu. U vremenu kada je sve više ljudi netolerantno na jaja, naučnici su dokazali da jaja i krv imaju isti proteinski sastav, stoga krv dođe kao dobra zamena za “vezivo” u pripremanju jela. Osim proteinskih pogodnosti, osobenost brzog zgrušavanja koristi se za zgušćavanje umaka te krv nalazi veliku primenu i u pripremanju krvave čorbe, supe, gulaša. U Švedskoj se na primer pravi supa od guščije krvi specijalno za dan Svetog Martina.

A sada dolazimo do jedne vrlo česte skandinavske poslastice, za koju smo vam pripremili i recept – krvave palačinke! Vizuelno ako mene pitate, izgledaju kao da su obogaćene nekom crnom norveškom čokoladom, njam…

400 ml krvi (umesto vode), 400 ml mleka, 400 gr ječmenog brašna (ili običnog pšeničnog), 1 jaje, 1 kašičica melase – tamnog sirupa (nije obavezno), so, 50 gr putera, 1 kašičica belog bibera i 1 kašičica mažurana (nije obavezno). Napomena: kada pripremite smesu, ostavite je pokrivenu da odstoji 30 minuta pre pečenja.

Sledeća obožavana poslastica kod Škotlanđana, Britanaca, Iraca, Šveđana, doduše slana, jeste krvavi (crni) puding! Naime, napravi se smesa od krvi i željenog mesa u kombinaciji sa raznim začinima koja se potom prekrije pohom i prži na vrelom ulju.

Šveđani kao pravi vampirčići osim što jedu sve već navedene specijalitete (ne smemo zaboraviti i krvave njoke!) vole i da umaču hleb u krv, zatim da ga dobro zapeku i jedu sa svinjetinom.

Međutim, osim Evropljana veliku upotrebu krvi broje i zemlje kao što su Koreja, Kina, Filipini, Laos i Tajland gde će vas ljupko uslužiti sa krvavim kolačima.

Kao što se da primetiti, u izvesnim zemljama konzumiranje krvi u ishrani daleko je od tabua. Vremenom je krv postala glavni sastojak mnogih specijaliteta, s jedne strane kao posledica raznoraznih verovanja i običaja (u Irskoj se do 19. veka topla sveža krv tek zaklane koze mešala sa maslacem i začinima kao jelo pogodno za imunitet) tokom istorije, s druge strane kao plod savremenih naučnih istraživanja.

Ono što je naše pitanje za vas … Da li biste nešto od ovoga probali?


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Milica Tomić

Autor: Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.