Iako strastveni čitalac koji ne odbija nijednu preporuku, u poslednje vreme počela sam da izbegavam popularnu literaturu i moram priznati da ne pratim šta i kada domaći izdavači puštaju u prodaju. Međutim, igrom slučaja ova knjiga mi je zapala za oko. Kao neko ko provodi dosta vremena na društvenim mrežama, na istim pratim veliki broj koleginica vernih knjigoljupkinja, kao i stranice nekih manjih izdavačkih kuća. Tako sam naletela na odlomke Moje genijalne prijateljice i, moram priznati, ostala kako oduševljena tako i zatečena. Rekla sam sebi: Ti jednostavno moraš kupiti ovu knjigu! Ali avaj, realnost me je veoma brzo sustigla: cena visoka a ja sam ubogi student. Tako sam odlučila da sačekam neka bolja vremena. Ova knjiga je danas na mojoj polici i pomalo ponosno, pomalo nežno, promatra posetioce moje male studentske sobe. Kako sam je dobila?

Radnja ovog romana smeštena je u predgrađe Napulja, u drugu polovinu XX veka. Autorka vešto sukobljava siromaštvo kvarta i bujnu maštu dve devojčice, dve (genijalne) prijateljice. Naizgled nesvesne surove stvarnosti koja ih okružuje, pune svakodnevnih problema koje rešavaju stariji, njih dve se nadmeću za titulu dominantne. Počevši od igranja lutkama pa sve do udaje, Elena i Lila se međusobno takmiče i njihov odnos kao srž ovog remek dela čini knjigu toliko posebnom.

Ko je genijalna prijateljica?

Moram vam reći da nakon pročitanog prvog dela na to pitanje nisam dobila odgovor. Samim početkom romana, nekako se kao logičan odgovor nameće da je u pitanju Lila – ona je ta koja je agresivnija, samouverenija i odlučnija, dok se Elena sve vreme čini u njenoj senci. Međutim, kako sam se približavala kraju, Elena je izranjala iz stranica knjige u nekom sasvim novom ruhu koje ju je smestilo u neobičan okvir dominacije. On nije bio jasan od samog početka. Ovom metaforom Elena Ferante nam sugeriše da se zapitamo: Da li su oni koji su glasniji i skloniji preduzimanju akcija, zaista uvek dominantiji i, što je još važnije, genijalniji?

Zašto baš „genijalna“ prijateljica?

Još jedna sjajna zagonetka koju autorka postavlja pred nas. Da li su i Elena i Lila genijalne zato što su uvek podržale jedna drugu, uprkos neslaganju, različitosti i nadmetanju? Rekla bih da je tako. Ova knjiga podstiče na razmišljanje i analiziranje postupaka kako glavnih tako i sporednih likova, ali vas istovremeno suptilno uvlači u živopisan i bogat svet sasvim običnih ljudi na jednom sasvim običnom mestu u jednom sasvim običnom trenutku.

Istorijsko-društveni kontekst i školovanje devojčica u Italiji

U godinama nakon završetka Drugog svetskog rata Italija se budila i doživljavala nov preporod – upravo u tom periodu i u takvom okruženju odrastaju Elena i Lila. Autorka nam u isto vreme prikazuje dve potpuno različite slike: sa jedne strane grad Napulj koji se obnavlja i poprima stari sjaj, a sa druge strane njegovo predgrađe koje se godinama ne menja. Upravo ta stagnacija odvaja stanovnike predgrađa od stanovnika Napulja – i ona sprečava Lilu da napreduje podjednako kao Elena. Školovanje devojčica još uvek je diskutabilno, i dominira običaj da završe osnovnu školu a potom ostaju u kući i mlade se udaju. Ovo pogotovo važi za siromašne porodice i upravo ovakva sudbina će snaći jednu od prijateljica, uprkos talentu i želji za učenjem.

….i kako sam dobila knjigu?

Smatram da je trenutak u kom se neka knjiga pridruži mojoj biblioteci veoma bitan, i trudim se da ih sve zapamtim. Kada kupujem knjige, na prvoj strani zapišem datum i mesto kupovine. Međutim, Moja genijalna prijateljica je bila moj rođendanski poklon i kao takva simboliše posebnu uspomenu. Kupile su mi je moje dve genijalne prijateljice, uz posvetu: Našoj genijalnoj prijateljici. Možda su sve prijateljice genijalne, a možda su to samo one koje vas pitaju koju knjigu želite za rođendan, pa možete da im naručite.

Napuljska tetralogija obara rekorde u Srbiji i u svetu a nastavak Moje genijalne prijateljice trenutno je u prodaji u izdavaštvu Booka-e, pod naslovom Priča o novom prezimenu.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandra Milosavljević

Autor: Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.