Poznata su mnoga prijateljstva između čoveka i životinje; ipak, najčešće se uz pojam „prijateljstvo“ vezuje pas. Maca nikako- mačke su mrzovoljne i samovoljne. Ili je to možda samo stereotip? Kako bilo da bilo, takođe je poznato da mačka uvek dolazi s razlogom- kada je čoveku potrebna pomoć, toplina i naklonost i da uklanja negativnu energiju. Možda se upravo to dogodilo Džejmsu Bovenu, kom je prijatelj došao u najneočekivanijem trenutku i najneočekivanijem obliku. Prema istinitoj priči o prijateljstvu između Džejmsa i džindžer mačka Boba napisana je knjiga i snimljen istoimen film (A Street Cat Named Bob).

Neobično prijateljstvo

Proleća 2007. godine, Džejms Boven bio je u programu skidanja sa heroina i svirao je i pevao na ulicama Londona kako bi preživeo. Bez podrške porodice i prijatelja, pokušavao je da se izleči od zavisnosti od narkotika i možda sebi pruži bolju budućnost. Jedne večeri, vrativši se kući, zatekao je narandžastog mačka u hodniku stana. Pretpostavivši da pripada nekom od komšija i da se slučajno našao u njegovom stanu, prosto ga je ostavio na hodniku. Verovao je da će ga vlasnik potražiti. Ali mačak nije odlazio, ni sutradan, niti danima nakon toga. Naposletku, Džejms je primetio da mačak nema ogrlicu ni identifikacioni čip, kao i da ima inficiranu ranu na jednoj šapi. Odveo ga je kod veterinara i tako je počeo da se stara o mačku. Pružio mu je dom, misleći da je to samo privremeno. Ali, vremenom, između Džejmsa i mačka razvija se neobično prijateljstvo, i njih dvojica, obojica usamljeni, jedan u drugom pronalaze ljubav i toplinu.

Postepeno, mačak Džejmsa sve češće prati na posao, i ostaje sa njim dok svira i peva u Kovent Gardenu i Pikadiliju, privlačeći time pažnju prolaznika. Uprkos onome što piše u knjizi i kako je navedeno u filmu, Džejms je mačku dao ime Bob po liku iz televizijske serije Twin Peaks. Tako su se ova dva prijatelja mogla videti svakog dana kako putuju na posao autobusom 73, gde je mesto pored prozora uvek bilo rezervisano za Boba. Džejms mu je nabavio ogrlicu, kako bi mogao da pazi na njega, a Bob je usvojio neobičnu naviku da uvek sedi na Džejmsovom ramenu. Tako je i danas.

Tokom ovog perioda, Džejms je odlučio da prekine sa uzimanjem metadona i postane potpuno „čist“, i često ističe da zahvalnost za najveći uspeh u životu duguje upravo Bobu. Mislim da je za sve zaslužan ovaj mali čovek ovde. Došao je k meni i zatražio pomoć, bio sam njemu potreban više nego samome sebi… on je razlog zašto ustajem svakog dana i živim. Verujem da mi je pružio nov pravac u kom moj život treba da ide.

Džejms i Bob, jedinstven duo, ubrzo su postali veoma popularni. Bili su sve popularniji kako je Džejms počeo sa prodajom časopisa The Big Issue, koji i danas često promoviše. Prolaznici su ih fotografisali, snimali i sve to kačili na društvene mreže. Njihove snimke pregledali su milioni ljudi i jedna izdavačka kuća Džejmsu je ponudila da napiše knjigu o prijateljstvu s Bobom. Bio je ovo nov preokret u Bobovom i Džejmsovom životu. Danas, njih dvojica su posvećena humanitarnom radu koji podiže svest o zaštiti i udomljavanju napuštenih životinja.

Knjige

Prva knjiga koju je Džejms napisao, A Street Cat Named Bob, odmah je postala internacionalni bestseler i po njoj je snimljen i film. Izdavačka kuća Islington Tribune prva je objavila njegovu priču 2010. godine. U Velikoj Britaniji knjiga je prodata u preko milion primeraka, dok je u SAD-u izašla 2013. pod nazivom A Street Cat Named Bob: And How He Saved My Life. 

Džejms je još nekoliko novela posvetio Bobu, a među njima su The World According to Bob, Bob: No Ordinary Cat, Where in The World Is Bob?, My Name Is Bob, For the Love of Bob, A Gift from Bob i poslednja objavljena je Bob to the Rescue koja je izašla 2015. godine. A Street Cat Named Bob 2014. godine je proglašena za jedan od najinspirativnijih tinejdžerskih romana.

Film

2016. godine premijerno je prikazana ekranizacija prvog Džejmsovog romana o njegovom prijateljstvu sa Bobom- A Street Cat Named Bob. Uloga Džejmsa pripala je Luku Tredveju dok je u većini scena Bob igrao samog sebe. Film je pobrao mnoge pozitivne kritike, a otvoreno je pitanje snimanja nastavka, gde bi se ekranizovao drugi Džejmsov roman, The World According to Bob.

Citati iz filma

It’s you and me against the world, we’re the two musketeers.

Everybody needs a break, everybody deserves a second chance. Bob and I had taken ours.

You’d surprised how much he understands.

Sometimes, it takes nine lives to save one.

Bob came to you for a reason.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandra Milosavljević

Autor: Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.