Fenomen knjiga i filmova o Hariju Poteru, dečaku koji je preživeo, obeležio je naše detinjstvo, ali i ceo naš život. Niko nije ostao ravnodušan prema priči o Hariju, Ronu i Hermioni i njihovim avanturama u svetu prepunom čudesa i magije koji se ne nalazi u drugoj galaksiji, niti u drugoj dimenziji, već nama ispred nosa. Koliko je nas čekalo svoja pisma iz Hogvortsa i koliko se nas razočaralo kada smo shvatili da smo, najverovatnije, normalci. Ili, još gore, poruge. Ipak, tu je dugoočekivani festival koji je namenjen nama normalcima (ili porugama), a koji nam omogućava da doživimo ponešto od te skrivene magije – Potter Manija.

hari poter trio

I ove godine, Potter Manija se održava u Domu omladine, 8. aprila, i traje skoro ceo dan, od 11.00 do 21.00. Očekuju nas razne dogodovštine: ceremonija razvrstavanja po kućama (za sve one koj su karte kupili u pretprodaji), takmičenja, radionice, tribine, debate, kvizovi, maskenbal i još mnogo toga. Svojim učešćem, gosti imaju priliku da skupljaju bodove za svoje kuće, a na kraju dana se održava dodela kupa kuće koji dobija ona sa najvećim brojem osvojenih bodova.

Tema tribina i razgovora je svake godine bila zasnovana na knjigama i filmovima o Hariju Poteru, mada se toj tematici prilazilo iz više uglova. Imaćete prilike da čujete i tuđa mišljenja o razlikama između knjiga i filmova, kao i o uticaju koji je ovaj fenomen izvršio na globalnom nivou.

Pošto o ovom serijalu knjiga i filmova ima veliki broj parodija, na prošlim festivalima Potter Manije puštali su se neki od njih. Pa sve i da ste ogroman fan Harija Potera i da šale na njegov račun doživljavate lično,  malo smeha je uvek dobrodošlo.

Svet u kojem postoje hipogrifi, pića od kojih vam para izlazi iz ušiju, zamkovi sa bezbroj tajnih prolaza, u kom su školski časovi zanimljivi a letenje na metli moguće, nikada nećemo posetiti prolaskom kroz platformu 9 i 3/4. Ali, uvek možemo da se vratimo ponovnom čitanju knjiga i gledanju filmova i da zamišljamo da je drugačije. 

Ukoliko želite da se zabavite i pre Potter Manije, a smatrate da ste dorasli izazovu, za vas smo spremili kviz o Hariju Poteru. Srećno!

Za više informacija pogledajte: 

https://www.facebook.com/events/253734291751737/


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Tamara Stojanović

Autor: Tamara Stojanović