Kulturni centar Beograda će od 20-22. marta biti dobri domaćin discipline koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim – poezije. Svetski dani poezije 2017. godine organizovani su uz pomoć brojnih institucija kulture, ali i brojnih autora iz Srbije i sveta.

Svetski dani poezije

Manifestacija se ove godine održava pod sloganom: Čiji se glas čuje? Kao da je dodela Nobelove nagrade Bobu Dilanu pokrenula lavinu, deluje da će i ovaj događaj biti inspirisan malo hrabrijim korakom napred. Tokom navedenih dana u planu je istraživanje i prikazivanje veze između muzike i poezije. Kroz spoj najintuitivnijih umetnosti, predviđena dešavanja i izvedbe će odgovarati na mnoga pitanja. Koga slušamo? Koga ćemo (po)slušati? Naravno, tu je i pitanje iz slogana – ko su oni čiji se glas čuje?

Odnos glasa i muzike teksta, predstaviće nam brojni pesnici, ali i muzičari. Pored promocije umetnosti, manifestacija se usredsredila i na približavanje domaćih i svetskih izvođača domaćoj publici. Program festivala možete pogledati na sajtu Kulturnog centra Beograda. Ovo će biti 17. rođendan događaja, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Poetske večeri

Da poezija nije mrtva svedoče i brojne poetske večeri koje se više puta godišnje održavaju širom Srbije. U Beogradu posebnu tradiciju neguju Totalno Argh i Pesničenje. Posećenost ovih događaja je uvek na zavidnom nivou, a uglavnom se predstavljaju mladi pesnici iz naroda.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Marija Brzić

Autor: Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

marija@lifehacker.rs