Iako se većina grozi ovih uistinu mirnih i tihih životinja, postoje i oni koji ih obožavaju. Tarantula je veliki pauk koji broji 12 vrsta, od kojih su maltene sve bezopasne po ljude. Nikada nije zabeležen smrtan slučaj prilikom napada tarantule. Pak, postoje vrste koje se preporučuju za kupovinu i one koje nije poželjno čuvati u kući. Ako zanemarimo tu činjenice, uvidećemo da su tarantule jako dobri kućni ljubimci – vrlo su jeftini za održavanje, ne prave buku niti nered, a bez hrane i vode mogu živeti mesecima. Naravno, pre no što se odlučite da kupite tarantula, poželjno je da znate ponešto o njoj. 

Vrste tarantula

Svih 12 vrsta koje smo ranije spomenuli mogu se podeliti na: Stari Svet ( Afrika i Azija), Novi Svet (Južna i Severna Amerika) i australijske vrste. Vrste koje se preporučuju za kupovinu su uglavnom one iz Latinske Amerike. Neke od njih su:

B. Smithi, Meksiko

B. Albopilosum, Kosta Rika

G. Pulchra, Urugvaj

E. Campestratus, Brazil, Paragvaj i Argentina

Australijskih vrsta nema kod nas (bar ne legalno), a osim toga, one su jedine koje mogu da prave buku, tj. da šište. S druge strane, indijske tarantule, koje žive na drveću, mogu da vam skoče na glavu. Nažalost, one su i najlepše. Afričke su, pak, navikle da beže od majmuna te se boje primata i zauzimaju jak odbrambeni stav kada se nađu u kontaktu sa ljudima. Tarantule koje pripadaju Starom Svetu grizu, dok one iz Novog Sveta imaju originalnije i manje opasne odbrambene tehnike; one vam mogu „bacati“ svoje dlake u oči.

Pterinochilus murinus, Angola

Nisu sve tarantule velike. Postoje vrste pod nazivom dwarf tarantule koje u svojoj punoj veličini izgleda ovako: 

Euathlus sp. red, Čile

Ova vrsta je najdruželjubivija i najbezopasnija.

Uslovi života tarantula

Za početak, tarantulu ne treba čuvati na temperaturama ispod 15 stepeni. Najbolje funkcionišu na sobnoj temperaturi, a na nižim temperaturama im se usporava metabolizam.

Omiljena hrana su im bubašvabe i crvi, a neke jedu i miševe. Pošto tarantule ne vide dobro, neophodno je da im se hrana pomera, tj. da bude živa.

Čuvaju se u terarijumu, u kojem moraju imati skrovište koje odgovara njihovom načinu života, posudu sa vodom i kokosov treset za podlogu. 

H.Maculata, Togo i Gana

Odlike tarantula koje valja znati

Postoji velika razlike između ženki i mužjaka. Dok ženke mogu živeti oko 20 godina, mužjaci umiru posle svega 2 do 5, vrlo brzo nakon što dostignu polnu zrelost. U prirodi, najčešći razlog jeste taj što ih ženke nakon parenja pojedu. Pak, i da ih ne pojedu, opet neće dugo preživeti. Iz tog razloga je praktičnije kupiti ženku.

Još jedna stvar koju treba znati je da tarantule nemaju unutrašnji skelet, već spoljašlji, egzoskelet. Kada su male, tarantule se presvlače jednom mesečno, tj. odbacuju skelet kako bi mogle da rastu. Zrelost dostižu oko druge godine. Posle toga, odrasle ženke se presvlače dva puta godišnje. Kada se presvuku, ne valja ih dirati bar nedelju dana, pa čak ni hraniti. 

I za kraj, ukoliko želite da je uzmete u ruku, nemojte to raditi pre no što proverite da li je raspoložena za to. Proverićete tako što ćete joj četkicom prelaziti preko abdomena; ako napada, bolje je ostavite na miru. 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Tamara Stojanović

Autor: Tamara Stojanović