Jedan od najprodavanijih i najlegendarnijih mobilnih uređaja kompanije Nokia, verzija 3310, čeka novi život u eri pametnih telefona.

Davne 2000. godine Nokia je počela da prodaje model 3310. Svakako se može reći da je pojava ovog uređaja na tržištu mobilnih telefona osigurala kompaniji dugogodišnje liderstvo u ovoj branši. Kvalitet telefona je veoma cenjen, a neki korisnici i danas poseduju u potpunosti ispravne „cigle“.

Šta se desilo sa Nokijom?

Dolaskom tač pametnih telefona na svetsko tržište stvari su se drastično promenile. Nokia je loše poslovala, pa je bila prinuđena 2013. godine da proda svoj telefonski biznis Microsoft-u za neverovatnih 7,2 milijardi dolara, zadržavši pravo na proizvodnju isključivo najobičnijih mobilnih telefona. Nakon 2 godine Microsoft je prodao pravo korišćenja brenda Nokia novonastaloj finskoj kompaniji HMD Global za samo 350 miliona dolara

 

Nokia 3310

HMD većinski kontrolišu bivši radnici Nokije, koji imaju velike ambicije kada je u pitanju vraćanje brenda na tržište. U januaru 2017. godine u Kini je ekskluzivno bio predstavljen model Nokia 6 na bazi operativnog sistema Android, a za samo 3 minuta putem onlajn prodavnice su bili prodati svi uređaji. Tokom ove godine Nokia planira da izbaci na tržište još nekoliko smartfonova sa Android operativnim sistemom. Prema saznanjima VentureBeats-a nova Nokia 3310 trebalo bi da bude predstavljena na jednoj od najvećih IT izložbi Mobile World Congress u Barseloni krajem februara. Promotivna cena telefona bi trebalo da bude 59 evra

2007. godine Nokia je imala prihode od čak 50% u odnosu na celo tržište mobilnih telefona. Da li će uspeti da ponove svoj uspeh nakon 10 godina?


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandar Simić

Autor: Aleksandar Simić

Šta bih ovde mogao da napišem?