Kafane, one stare, bile su deo života čaršije, imale poseban duh, neobičan, specifičan, izazovan, u njima je pulsirao kulturni, zabavni, privredni i društveni život, protkan politikom, pa i onaj, zašto ne reći – normalan. Kafana je bila stecište advokata i boravište svedoka. Jednostavno, mesto gde se odvijao život grada, gde su spremane i prikazivane pozorišne predstave, održavani koncerti, sastanci sportskih društava, političkih stranaka, esnafa, organizovane zabave i susreti, održavane sednice Narodne skupštine, uređivane novine, u njima su pisane pesme i učili se muzički akordi, smišljane su ideje ali i jela, u njima se pilo i spavalo.

Kafana je odvajkada godila srcu i ušima veselih prolaznika, međutim, istorija je pokazala da je ona predstavljala i više od mesta za merak. Slobodno možemo reći da beogradska kafana i dalje odnosi titulu jedne od prvih ustanova demokratskog društva, „mesta na kome se ukrštaju boemski i savremeni Beograd, gradsko i prigradsko, starogradsko i urbano“. U kosmopolitskim gradovima, kakav je Beograd, kafana je bila jedan od čuvara srpske tradicije! Grmeč, Grgeč, Zona Zamfirova, Pod lipom, Vidin kapija, Orač, Tri grozda, Polet – samo su neka od imena mnogobrojnih starih beogradskih kafana. Vremena provedenog u svakoj od njih mnogi se sa setom sećaju. 

Danas, nedaleko od dunavskog keja, smeštena u samom srcu grada (Dorćol) živi i opstaje kafana Gradska. Od svog osnivanja privlači sve one koji i dalje veruju da tradicionalna srpska kafana može zauzeti svoje mesto i u 21. veku. Gradska gaji i čuva ljubav prema srpskoj nacionalnoj kuhinji i svemu što nam ona može ponuditi. Toplička janjija, Planinska jagnjetina sa vrganjima, Šumsko pile, Pletenica na kajmaku, Kosanička jagnjetina, Dimljeni šaran su samo neki od retkih tradicionalnih specijaliteta u kojima možete uživati u ovom restoranu. Sem toga, ljubaznost i predusretljivost osoblja, uz prijatan i originalan ambijent, su ono što krasi ovo mesto. 

gradska gradska gradska gradska čuvar tradicije gradska čuvar tradicije gradska čuvar tradicije gradska čuvar tradicije gradska čuvar tradicije gradska čuvar tradicije gradska čuvar tradicije gradska čuvar tradicije gradska čuvar tradicije

Nekada je važilo verovanje da kafana u koju svratiš mnogo govori o tebi. Ipak, iako je danas „in“ izaći u kafić ili klub, važno je ne zaboraviti na ono što nam čuva tradiciju od zaborava i čini nas autentičnim kao narod. Gradska je prava gradska kafana, gde je lepota u jednostavnosti duha onoga što vas okružuje.

Tačna lokacija:


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandra Milosavljević

Autor: Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.