Od 01.02. do 07.02. u Jugoslovenskoj kinoteci biće projektovani filmovi jednog od najpoznatijih reditelja svih vremena – Alfreda Hičkoka. Istovremeno, u kinoteci se održava i izložba „Vertigo“ („Vrtoglavica“) koja će trajati do 14.2. a na kojoj ćete imati prilike da vidite slike Vladimira Markoskog, inspirisane istoimenim Hičkokovim filmom.

„Jedini način da se rešim strahova je da snimim film o njima“

Filmovi Alfreda Hičkoka su preteča modernog psihološkog trilera. Poznato je da je sam reditelj patio od mnogih fobija, te ih je lečio upravo kroz proces stvaranja filma, u kojima se često nakratko pojavljivao. Koristio je razne tehnike kako bi  kod publike izazvao napetost i strah, a takođe je bio ljubitelj „morbidnog“ humora. Neki od njegovih filmova inspirisani su stvarnim događajima; film „Ptice“ nastao je nakon neobičnog slučaja pomahnitalih ptica u Kaliforniji.

Hičkok je snimio preko 50 filmova. U Jugoslovenskoj kinoteci projektivaće se „Prozor u dvorište“, „Držte se lopova“ (04.02.), „Čovek koji je suviše znao“, „Vrtoglavica“ (05.02.), „Sever-severozapad“, „Psiho“ (06.02), „Ptice“ i „Marni“ (07.02). Svaki od ovih filmova važi za kultni.

Iako postoji mnogo kontroverznih priča o ovom reditelju, o njegovom odnosu i postupanju sa glumicama sa kojima je radio i o njegovim metodama snimanja ponekih scena, niko ne može osporiti njegovu genijalnost. Alfred Hičkok je mnogima poslužio kao inspiracija, a njegov doprinos svetskoj kinematografiji jeste revolucionaran po mnogo čemu.

„Postoji nešto što je mnogo važnije od svake logike: to je mašta“

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Tamara Stojanović

Autor: Tamara Stojanović