Veliki inkvizitor nije sam! Pitate se: „To je simbol nečega, ili šta?” Ko je Veliki inkvizitor? Zašto više nije sam? Čijeg ponovnog dolaska se on u stvari boji?

U periodu od 12. 01 – 2. 02. 2017, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograd (Knez Mihailova 6) imaćete priliku da zajedno sa studentima istorije umetnosti potražite odgovore na pitanja koja muče generacije unazad – Ko je izvršio inkviziciju nad umetnošću? Kome smetaju umetnički ikonoklasti koji usled društvene marginalizacije kao da bivaju proglašeni za jeretike?

Ne tako davno, na ova pitanja odgovorio je i profesor istorije umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i likovni kritičar – Lazar Trifunović! Za časopis „Student”, 1983. god.Trifunović odgovara na 11 pitanja koja se tiču problema u okviru struke i društva uopšte, objašnjavajući na koji način determinisanost utiče na razvoj mladih intelektualaca i kakva je situacija sa budućnošću umetnosti u Srbiji „iz današnje perspektive”?

Zahvaljujući dr Milanu Popadiću, vanrednom profesoru na odeljenju za Istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je dobitnik nagrade  „Lazar Trifunović” za kritičko i teorijsko promišljanje moderne i savremene vizuelne umetnosti za 2013. godinu, mladim istoričarima umetnosti je omogućeno da po prvi put izađu iz dogmatizma unutar svoje nauke! Uloge su zamenjene – Istoričar umetnosti postaje umetnik, a vi, dragi posetioci, sopstveni kustosi!

Pozvani ste da na izložbi pod nazivom KRITIČARI SU IZABRALI: LATENTNA SKLONOST DOGMATIZMU zajedno zaključimo koliko se istorija budućnosti prožima kroz sadašnjost ovoga trenutka ili su okviri prošlosti već uveliko prevaziđeni?

Autor koncepta: Milan Popadić

Autori izložbe: Ana Kabadajić, Anđela Dedić, Anđela Đorđević, Anica Klisurić, Dunja Andrić, Isidora Banjac, Jelena Stepanović, Jelena Stiković, Jovana Dunđerović, Jovana Popović, Katarina Starčević, Katarina Šimić, Luka Popović, Mali princ, Marija Čabarkapa, Marija Jovičić, Marija Milinković, Marija Pavlović, Marija Stanišić, Milan Janićević, Milica Đurić, Milica Petrović, Milica Tomić, Sandra Stojanović, Smiljka Čabraja, Tamara Jeličić, Tamara Kucor, Vedrana Knežević, Vidak Orlović.

Svečano otvaranje izložbe je 12. januara u 19h, ulaz slobodan!

Pročitajte još: KAKO IZGLEDA LATENTNA SKLONOST DOGMATIZMU?


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Milica Tomić

Autor: Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.