Protekla godina prepuna je globalno ispraćenih istorijskih događaja. 2016. će ostati poznata po mnogo čemu, a u svetu slavnih po smrti. Svih 366 dana koje smo ostavili za sobom su vrlo specifični. Na neki način nalazi se na sredini između dva razdoblja: starog i novog.

Trend vraćanja starih vrednosti je bio na vrhuncu, a u isto vreme su bile popularne i najmodernije naprave. Polimerizacija okova prošlog veka i hrabrog koraka u budućnost izgledala je vrlo haotično i zbunjujuće. Gledano kroz oči građana, staro je bilo obožavano i željeno, ali su prilike vodile kad novom i prekidu veza sa zaostacima navršenog milenijuma. Predstavljamo vam događaje koji su obeležili svet i Srbiju.

1.Sport

Paraolimpijci Srbije Fotografija: Aleksandar Dimitrijević

Svake prestupne godine održavaju se Olimpijske igre, pa ni 2016. nije izuzetak. Prve koje su održane u Južnoj Americi, Srbiji su donele mnogo medalja. Novak Đoković je osvojio Rolan Garos, ali je pao na drugo mesto ATP liste. Vaterpolo reprezentacija je dominirala godinom, a sijala i vrlo uspešna Ivana Španović. Srpski paraolimpijci su ovu godinu učinili nezaboravnom time što su osvojili čak 9 medalja – najviše u istoriji države!

2.Nauka

Dr Magdalena Đorđević

Februar 2016. godine obeležila je vest o otkriću gravitacionih talasa. Prodorno otkriće otvara novo poglavlje u proučavanju nevidljivog dela svemira. Otkrivena je planeta koja ima sve uslove za postojanje života kakvim ga na Zemlji zamišljamo. Kruži oko zvezde najbliže Suncu – Proksima Kentauri, nalazi se na dovoljnom odstojanju koje podržava život i postoje uslovi za postojanje tekuće vode. Neverovali ili da, ove godine rođen je dečak iz Jordana koji ima čak troje roditelja. „Napravljen“ je kombinacijom DNK prikupljene od 3 osobe. Čast za osvetljenje obraza srpske nauke pripada dr Magdaleni Đorđević (Institut za fiziku) koja je za istraživanje kvark-gluonske plazme osvojila čak 1 356 000 evra!

3.Svet poznatih

Svet poznatih nijansirala je crna. Smrt Dejvida Bouvija, Alana Rikmana, Muhameda Alija, Keri Fišer i mnogih drugih potresla je obožavaoce širom sveta. Dodeljivanje Nobelove nagrade Bobu Dilanu izazvalo je cunami u svetu nauke i umetnosti.

4.Tehnologija

Godina 2016. je godina prodora veštačke inteligencije. Roboti koji „imaju decu“, uče, softveri koji uređuju filmove, daju tačne dijagnoze – budućnost je stigla! Solarni helikopter i avion se uveliko testiraju, a stigle su i naočare za virutelnu realnost. Falkon 9, raketa koja je napravljena za višekratnu uloga je obavila svoj prvi let do svemira i nazad.

5.Društvene prilike

Pozitivna strana je sastanak rimskog pape Franja i poglavara ruske pravoslavne crkve Kirila na Kubi. Negativna strana su pojačani teroristički napadi, tenzije između istoka i zapada, kao i ogroman broj izbeglica u Evropu. Društvene prilike u Srbiji i dobrom delu kontinenta obeležava reforma školstva. Srednjoškolci, ukoliko ne polože državnu maturu (po gradivu gimnazije), neće imati za uslove za upis na fakultet. U mnogim državama obrazovanje koje je doskora bilo besplatno, neće više biti, pogotovu za strance.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Marija Brzić

Autor: Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

marija@lifehacker.rs