Izložba „Kritičari su izabrali: Latentna sklonost dogmatizmu“ ugostila je tribinu „Sećajuće gledanje“ 17. januara ove godine. Slušanje sećajućeg gledanja nam je omogućio dr Milan Popadić, a u ulozi gostiju su se našli profesori doktori Dragan Bulatović, Zoran Gavrić i Slobodan Mijušković.

Ovo je prva od tri tribine planirane za vreme trajanja izložbe. Prirodno se podelila u tri kruga pitanja, sa tri različita pogleda. Trojica uglednih istoričara umetnosti su u intimnijoj atmosferi kazivali svoje uspomene na preminulog Lazara Trifunovića.

Sleva: dr Slobodan Mijušković, dr Dragan Bulatović, dr Milan Popadić, dr Zoran Gavrić

Evociranje sećanja iz studentskih dana nije proteklo bez starog profesora. Na pitanje zašto su upisali istoriju umetnosti nijedan od profesora nije imao konkretan odgovor, ali je sasvim jasno rečeno da su predavanja Lazara Trifunovića nedvosmisleno uticala na to da se napokon pronađu u struci.

Slušanje sedeljke starih akademskih građana publici je donelo i predstavu o proteklom dobu. Dr Slobodan Mijušković posvetio se dočaravanju vremena iz svojih studija. Iz njegovih odgovora moglo se čuti o istoriji časopisa „Student“ i „3+4„, čije su se redakcije konstantno menjale i kojih je u mladom dobu bio član. Predstavljanje Dr Zorana Gavrića kao vrlo aktivnog akademika koji se oprobao u skoro svim ulogama koje istoričar umetnosti može zauzeti nije ni bilo potrebno. Svojim držanjem, govorništvom, ovaj vrsni naučnik nas je proveo kroz muzej svoje nauke. Kao odličan kustos posvetio se galeriji radova Lazara Trifunovića, ali i budućnosti i prošlosti svoje oblasti. Dr Dragan Bulatović zasladio je razgovor anegdotama o Lazaru, ali i svojom pričom vezanom za njega. Predstavljajući protivtežu formalnom razgovoru, izrazio je koliko se trudi da sačuva iskru prerano preminulog profesora u mladim naraštajima kojima će kao štafetu predati njegove radove.

Tribina je prenosila i reči iz teksta dr Milana Popadića „Samoća Velikog Inkvizitora“ – „Pitajte mlade!“ koji će imati prilike da se izraze u narednim dešavanjima. Preostale dve tribine, „Osvajanje slobode“ i „Prvi korak je najteži“ će biti održane 24. i 31. januara redom. Obe su planirane za 19h i ovim putem vas pozivamo na njih!

Fotografije: Maja Popović


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Marija Brzić

Autor: Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

marija@lifehacker.rs