Druga po redu tribina Osvajanje slobode u okviru izložbe Kritičari su izabrali 2017: Latentna sklonost dogmatizmu održana je 24. januara u prostorijama KC Grad. Učesnice tribine, doktorantkinje na odeljenu istorije umetnosti Filozofskog fakulteta, Ana Bogdanović, Milena Jokanović i Jasmina Novaković diskutovale su na temu da li je danas mladima sloboda dostupna ili su primorani da se ipak bore za nju. Moderator tribine je, već tradicionalno, bio prof. dr Milan Popadić, koji je i autor koncepta same izložbe. Treća i ujedno poslednja tribina u okviru ove izložbe, pod nazivom „Prvi korak je najteži“održaće se 31. januara u KC Beograd sa početkom od 19h.

Danas se studentima sve češće preporučuje odlazak u inostranstvo na master studije ili čak i na osnovne studije. Kao i sve u životu i ova opcija ima svoje prednosti i mane. Učesnice tribine iznose neke važne činjenice stečene na osnovu ličnog iskustva – studiranje u inostranstvu je svakako dragoceno iskustvo, pre svega zato što tamošnji programi studija nude drugačiji pogled na nauku kojom se bave. Dok je ovde fokus na sticanju sveobuhvatnog znanja i opštem upoznavanju sa materijom, u stranim zemljama pružila im se prilika da se bave metodološkim i praktičnim problemima. 

Bilo da se u životu bavite naukom ili ne, poželjno je da svoj predmet studiranja spojite sa još nečim. To će vam pružiti drugačiji pristup i tačku gledišta i u isto vreme otvoriti vrata ka neophodnoj slobodi u bavljenju onim što volite. 

Sloboda se stiče i kritičkim posmatranjem onoga što čitamo i učimo. Kada se bavimo nekom temom nije dovoljno samo o njoj saznati sve, već je neophodno i kritički se osvrnuti na napisani tekst. Naše mišljenje, doživljaj i stav o pročitanom takođe su veoma važni – samo tako ćemo doprineti razvitku nauke i umetnosti i postati slobodni. Sloboda je zapravo sloboda uma.

Treba se baviti onim što nas dotiče. Samo kada se bavimo onim što na nas ostavlja jak utisak i što proživljavamo, radićemo naporno i naš glas će se čuti. Nikada ne treba prestati verovati u ono što volimo i boriti se za to.

Međutim, problem sa kojim se suočavaju istoričari umetnosti, kao i svi drugi mladi ljudi, jeste izlazak u realnost„Polje umetnosti je polje raspodele moći“, rekao je Veliki Inkvizitor. Da li je to surova istina? Da li se sloboda stiče izlaskom u realnost (na koju smo spremni) ili nam upravo sloboda daje tu mogućnost? Da li je potrebna sloboda da bi se naš glas daleko čuo, ili moć? Istina je verovatno negde između.

Ipak, ono što je sigurno važno jeste biti svestan da se sloboda, moć i realnost prožimaju, kao i da je neophodno prepoznavati sebe u tuđem i druge u svom radu. Treba se igrati, ali tako da smo svesni da je ta igra ujedno i borba za ono u šta verujemo!

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandra Milosavljević

Autor: Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.