“Po mom mišljenju, slika je izvor informacija, a kanal kroz koji one protiču predstavlja vizuelni likovni jezik”. – Lazar Trifunović za list Student.

Zamislite da stojite pred slikom jedne figure. Ispred vas se takođe nalazi jedna kutija u kojoj se nalazi figura koju možete dotaći, ali je ne možete videti. Vaš zadatak je da pogodite da li je figura u kutiji istovetna onoj čiju sliku gledate na zidu pred vama. Šta mislite, da li bi ono što vidite moglo da prevari vaše čulo dodira?

Foto: Maja Popović

Kako se uopšte osećate dok posmatrate jedno umetničko delo? Da li preuzimate ulogu tumača, kritičara ili pukog posmatrača koji prosto uživa u estetici dela? Većina nas se svesno ili nesvesno stavlja u sve tri uloge. Ipak, naši čulni doživljaji često nas mogu prevariti te lako možemo steći pogrešni utisak, i upravo to nam ovaj eksponat pokazuje.

 A opet, koliko pogrešan može biti naš utisak o delu kada on u najvećoj meri zavisi od nas samih? Vrlo je teško proceniti šta je umetnik želeo da kaže; često ne znamo ni ono najosnovnije o umetniku, a kamoli šta ga je to inspirisalo da stvori to određeno delo. Pitanje je da li je iko od nas uopšte u stanju da razume neko delo koje je nastalo mnogo pre no što smo mi rođeni, u neko potpuno drugačije doba i na nekom nama dalekom mestu. Koju god ideju ili misao da je umetnik želeo da prenese preko svog dela, mi, obični smrtnici, nikada je nećemo u potpunosti shvatiti niti razumeti.

Da li bi uopšte trebalo da je razumemo? Ili bi trebalo da delu damo potpuno novi smisao, onakav kakav mi sami osećamo i razumemo? Veliki inkvizitor je rekao: „Umetnost je nedodirljiva!“

Ovaj interesantan ekponat, kao i mnoge druge, možete pronaći na izložbi „Veliki ikvizitor nije sam“ koja će trajati do 2. februara u KC gradu.

Izvor: Smiljka Čabraja, tekst u katalogu izložbe Kritičari su izabrali 2017: Latentna sklonost dogmatizmu;


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Tamara Stojanović

Autor: Tamara Stojanović