Preživeti kandidijazu kao student je vrlo teško. Pored toga što poseban režim ishrane mora da se upražnjava, treba to iskombinovati sa celim danom na fakultetu. Uglavnom, dozvoljene namirnice ne postoje u krugu od 100 metara, a okolina se sigurno neće solidarisati sa nama po režimu ishrane.

Ishrana

Prvo, pa bolna tačka. Ne sme da se jede skoro sve što ima da se nađe u krugu fakulteta. Bogami, i u krugu kuće. Jedino ako nećemo da se hranimo onim indijskim orasima od 100 grama i trošimo brda novca na ptičju hranu. Ništa protiv zapravo, lepo je kao užina, ali nije obrok. Te stvari treba uzimati na meru u prodavnicama zdrave hrane. Postoji i dobra opcija za užinu/večeru kao što su pločice od heljde i lana.

Međutim, kako kaže stara astečka, mi studenti smo razmažena gamad, pa dosta hrane zapravo ne volimo, bez obzira da li je neko drugi sprema ili mi sami. Ta druga osoba će se ili u jednom trenutku smoriti i dati ti klot pileće belo, ili nije uvek tu. Suštinski, sve se svodi na to da ćemo bar jednom sami spremati. Elem, pogodna stvar je što postoji mnogo začina koji su dozvoljeni. Zapravo, skoro svi. Preživeti neprijatan ukus neke hrane onda i nije toliko teško. Ukoliko nešto baš i ne volite, treba birati jake začine kao što su biber, ljuta paprika ili beli luk. Dobar izbor je i jabukovo sirće, iako se ono pretežno može koristiti za kuvanu hranu, nešto što će da odstoji pre pripreme ili salatu. Ipak, ako nešto baš ne volite, setite se da alkohol može da poboljša ukus. Pošto alkohol ne dolazi u obzir, može se u završnoj fazi pripreme dodati tri četvrtine rakijske čaše jabukovog sirćeta. Nakon toga se mogu dodati začini po želji.

Problemi sa ishranom naravno ne prestaju ovde. Preživeti dan na fakultetu uz ovakvu ishranu, plus poteškoće oko nabavke je bukvalno druga albanska golgota. Proces pripreme hrane ne bi trebalo da je vrlo zahtevan. Ukupno bi na dnevnom nivou trebalo da oduzme maksimalno 2 sata, i to u slučaju da sami pravite hleb. Naravno, ako govorimo o jednostavnijim stvarima. Nećemo na fakultet nositi čorbu od prokelja. Ustvari, možda neko i hoće, izvinjavam se unapred. Najbolje je uzeti kutiju za hranu, postoje normalne veličine za oko 100-200 dinara po supermarketima ili onim radnjama što prodaju plastične stvari. Unutra uvek sebi možete spakovati hranu iseckanu po želji i naravno nositi. Takođe, ako mesite sebi hleb, nigde ne piše da se nešto od dozvoljenih namirnica ne može ubaciti u njega. Tako možete poneti željenu količinu imati regularan obrok bez masnih prstiju. Beskvasni hleb je i bez dodataka lep obrok sa flašicom probiotskog jogurta. Povrće je regularno skupo u ovo doba godine, ali obilazak par marketa i pijace može doneti ideju o tome gde je i šta u vašem kraju najjeftinije. Dobra alternativa je i pravljenje palačinki od heljdinog brašna, jaja i vode. Uvek možete kao namaz napraviti izgnječenu barenu tikvicu sa cimetom ili nešto slano po želji.

Preživeti iskušenija

„Piva, 9, Pablin?

-Može. Ja ću da te gledam kako ispijaš divni crveni napitak u prelepoj krigli dok pijem čaj od nane.“

Doista, baš puno stvari ne sme. Kafa, alkohol, nikotin, bilo koji slatkiš, čak i mnoga povrća, plus svinjetina. To je baš divno jer studiraš u Srbiji, a idu praznici. Preživeti ovako nešto nije sasvim jednostavno. Što se kafe i cigareta tiče, one ne hrane kandidu direktno. Tako da je jedna kafa dnevno i smanjen unos cigareta sasvim u redu. Nije ni teško odviknuti se ako ste strastveni kafopija. Kažu da odvikavanje traje maksimalno 12 dana, moje je iskustvo samo dva dana bola u glavi i sve je bolje. Dobre strane su to što će biti manje stresa, nervoze, napetosti, a imuni sistem će se dizati i jačati.

preziveti

Ostalo zabranjeno voće u nekim trenucima zahteva mentalnu snagu zen majstora… Ne baš toliko ako se preduzmu određene mere. Treba se isprva staviti u realnost. Kandidijaza ume da deluje neozbiljno. Vršljanjem po netu mogu se saznati mnoge posledice nelečenja. Ukoliko je u predelima genitalija, može izazvati neplodnost. Prenaseljenost kandide u crevima može se prenositi u krv, a zatim napraviti pravi kuršlus. To podrazumeva mnoge autoimune i hronične bolesti, kao i alergijske reakcije. Kandida na jeziku dovodi do osećaja peckanja, osećaja konstantno opečenog jezika, poremećaja senzora ukusa, teškoće sa gutanjem, ili generalno grlom. Neki čak navode i da može da uzrokuje rak jezika.

Pomoć oko vraćanja u realnost može doneti pisanje dnevnika. Jeste dosadno mnogima, ali brojanje i zapisivanje unetog u organizam je u ovom slučaju značajno. Može se naravno odnositi samo na kandidu i posmatrati kao mali laboratorijski dnevnik. Zapisi se mogu odnositi samo na simptome, ishranu i izloženost. Dobra stvar kod dnevnika je što olakšava praćenje vremena. Za izlečenje od kandide je potrebno 8 nedelja do 9 meseci. Konstantnim praćenjem možete lakše utvrditi kada je vreme za kontrolu kod lekara ili čuvenim eksperimentom sa čašom vode. Takođe, prateći simptome i ishranu, možete odlučiti kada je vreme da se počastite nekim prostim ili složenim ugljenim hidratom u vidu štangle crne čokolade (>70%) kako ne bi trokirao dragi/a čitaoče/čitateljko. Ipak, vodi računa da ne prekoračiš dozu i da ode mas’ u propas’.

„Kada vidim šta sve ne sme, nije mi svejedno. Stvarno mi je teško kada vidim da se svet ne vrti oko mene. Niko neće pažljivo da prekine sa svojim navikama, zastane i sa mnom pojede tikvicu.“

-Marija Brzić

Marija Brzić

Autor: Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

marija@lifehacker.rs