Velika galerija Toledo muzeja umetnosti u Ohaju obično je ispunjena klasičnim umetničkim delima koja datiraju nekoliko decenija, pa čak i stotina godina unazad. Ali sada je osvežena ovom divnom veštačkom dugom postavljenom posred nje. Da li je potrebno reći da su svi posetioci posmatrali ovu dugu poput male dece?

Umetnik odgovoran za to je Gabriel Dou, koji je specijalizovan u mešovitim medijumima i instalacijama napravljenim od obojenih niti koje izgledaju poput svetlosnih snopova koji se odbijaju oko ograničenog prostora. Ovo što vidite je njegova najnovija instalacija pod nazivom Pleksus broj 35, koja će biti uređenje galerije do 22. januara 2017. godine.

thread-rainbow-installation-plexus-35-gabriel-dawe-3

Svetlosne instalacije umetnici koriste u konkretnom prostoru i preko njih se modifikuje perceptivno iskustvo posmatrača i prostor se obogaćuje novim značenjima i sadržajem. U srodstvu su sa prostornom trodimenzionalnom umetnošću i omogućavaju primenu različitih materijala. Svetlost se u ovom slučaju koristi kako bi se napravili oblici ili „skulpture“ manipulacijom svetlosti, boja i senki pod odgovarajućim uglom.

thread-rainbow-installation-plexus-35-gabriel-dawe-1

thread-rainbow-installation-plexus-35-gabriel-dawe-5

Poreklom iz Meksiko Sitija, Gabrijel Dou stvara instalacije koje istražuju vezu između mode i arhitekture i kako se oni odnose prema ljudskoj potrebi za skloništem u svim njenim oblicima i formama. Izabrao je naziv Pleksus, što je reč za preplitanje mreže krvnih sudova i nerava koji održavaju telo. Dou kaže da je posebno izabrao taj naziv „jer se odnosi na vezu tela sa svojom okolinom, ali se isto tako odnosi direktno na gustu mreži niti koja i formira samo delo“.

thread-rainbow-installation-plexus-35-gabriel-dawe-4

 

Milica Pavlović

Autor: Milica Pavlović