Dobar deo nas bi na pitanje da li je vezan za svog kućnog ljubimca verovatno odgovorio potvrdno. Životinje neosporno znaju način da dopru do ljudskog srca, osvoje ga i tu i ostanu. Ali, koliko je ta veza jaka, kakve oblike može poprimiti i dokle se prostire vernost koju životinja pokazuje prema svom „gospodaru“?

Iz Japana nam stiže predivna priča o lojalnosti i povezanosti između čoveka i psa, sa početka prošlog veka. Profesor tokijskog univerziteta Hidesaburo Ueno 1924. godine dobio je štene rase akita, poznate japanske pasmine karakteristične po svojoj odanosti vlasniku, ali i nekoj vrsti kraljevskog držanja. Pas je dobio ime Hachi-ko gde „hachi“ nosi značenje osam (srećan broj prema japanskoj kulturi) a „ko“ odan. 

Veza između profesora i Hačija postala je toliko jaka da je profesor svog psa „naučio“ da ga svako jutro ispraća na posao, a svake večeri dočekuje na železničkoj stanici. 

hachiko

hachiko2

fdsfgfg

Međutim, već naredne godine profesor na poslu doživljava infarkt i umire od posledica srčanog udara. Uprkos tome, Hači je nastavio da svakog jutra i večeri sačekuje svog gospodara, iako se on više nije pojavio. I tako punih devet godina, sve do smrti.

fdsgfdghg

wqewqrew

Hači je uginuo 8. marta 1935. godine na mestu na kom je prethodnih devet godina verno čekao svog gospodara.  Ispred železničke stanice Šibuja njemu je posvećena bronzana statua kojom su Japanci odali počast možda najvećem dokazu lojalnosti i ljubavi koji poznajemo.

gfdgfdgfd

wq432432

Prema ovoj dirljivoj priči snimljena su i dva filma: Hachi-ko iz 1987. godine i Hachi: A Dog’s Tale iz 2009. godine sa Ričardom Girom u glavnoj ulozi.

214214

43243214

6547567

bgvnbvmn

hgkjhkjhl

nbvmjytj

Google je 10. novembra 2012. godine, na 89. Hačikov rođendan, u njegovu čast njegovu sliku koristio kao svoj logo.

Aleksandra Milosavljević

Autor: Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.