Mit o Hadu i Persefoni se predstavlja kao romantična ljubavna priča. Velika je fanfiction1 baza sa romantizovanjem njihovog susreta, upoznavanja i zaljubljivanja. No, šta mitologija kaže i šta se zaista dogodilo u mitu? Da li je Had nežna zaljubljiva duša? Beskrajni romantik?

Svoje detinjstvo i mladost Persefona je provela bezbrižno uz svoju majku Demetru, boginju plodnosti. Jednog dana, dok je brala cveće na polju sa drugaricama, ugledala je narcis. To je bio mamac koji je stvorila Geja ne bi li učinila Hadu uslugu. Kada ga je ubrala pod njom se otvorila zemlja i pojavio se Had u zlatnim kočijama. Zgrabio je Persefonu i odveo je u Podzemlje učinivši je svojom ženom.

Had

Devet noći i devet dana nju je tražila njena majka. Kada je saznala od boga Helija da je Persefona u Podzemlju, boginja se izolovala od svih i učinila je zemlju neplodnom. Demetra nije želela da zemlja rađa plodove i da seme klija sve dok joj se ne vrati njena kćer. Persefonin otac Zevs, koji je Demetri iza leđa dao dozvolu Hadu da se oženi sa Persefonom, neuspešno je pokušavao da odobrovolji Demetru.

Nemajući drugog izbora, jer je nastalo stanje uticalo ne samo na smrtnike, nego i na bogove, Zevs je poslao Hermesa u Podzemlje po Persefonu. Had nije želeo da se odrekne mlade supruge i pokušavao je na sve načine da je ubedi da ostane u podzemlju. Međutim, Persefona je želela samo jedno, da se vrati među svet živih.

Svojom lukavošću, Had je naveo Persefonu da pojede zrno nara. Samim tim što je pojela hranu iz sveta mrtvih, ostala je vezana za Podzemlje. Persefona je jednu trećinu godine provodila sa Hadom u Podzemlju, kao njegova supruga i gospodarica senki, vladarka čudovišta podzemnog sveta. Dve trećine godine je provodila sa svojom majkom, kao njena nežna i ljupka kći i boginja prirode.

1 Fanfiction su „prepravljene” ili nove verzije književnih dela napisane od strane fanova.

Katarina Starčević

Autor: Katarina Starčević