Oktobar je vreme sajmova, a jedno od dešavanja koje će svakako obeležiti ovaj mesec, pored Sajma knjiga, jeste Festival kafe. Beograd će, makar na nekoliko dana, biti evropska prestonica knjige i kafe.

Opojni napitak kafa (arapski kahva), od kog su mnogi od nas zavisni i ne mogu da započnu dan bez njega, priprema se kuvanjem prženih semenki biljke kafe, obično u vodi ili mleku. S druge strane, bilja kafa (latinski coffea) je rod zimzelenog bilja ili niskog drveća, ravnomerno raspoređenog lišća, sa belim cvetovima i bobičastim plodovima nalik trešnji. Ovaj rod obuhvata oko 40 vrsta koje rastu u tropskim oblastima, uglavnom u Africi. Samo tri daju kafu: coffea arabica, poreklom iz Etiopije, coffea liberica iz Liberije i Gvineje i coffea stenophylla iz Sijera Leonea. 

kafoljupci

Sve ovo ćete moći da čujete i na drugom po redu Savamala Coffee Festivalu koji će se održati 29. i 30. oktobra u Mikser House-u u organizaciji Miksera i Speciality Coffee asocijacije. Sem velikog broja vrsta kafe, na ovom festivalu moći ćete da probate i sve ono što obično ide (ili ne ide) uz kafu: kolače, kroasane, čokolade i rakiju. Da, čak i rakiju! (eh, ona nekako uvek nađe put do ljudi). Za sve one koji uživaju u svakom trenutku ispijanja kafe i kojima je život ispunjen ovim dragocenim trenucima – ovo je svakako događaj koji morate ispratiti! Ovogodišnji festival će biti poseban i po tome što će se prvi put takmičiti baristi u tri kategorije: brew, ibrik i latte art. Cena ulaznica biće 250 dinara po danu.

Aleksandra Milosavljević

Autor: Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.