Jeste li primetili novogodišnje ukrase? Da, već su počeli. Svake godine se hajp oko praznika podstiče sve ranije. Ne bi me iznenadilo da sledeće godine krene u junu. Proslavite Novu godinu uz palmu, osetite kako se to dešava u egzotičnim krajevima! To što grad želi da na nas izvrši prazničnu presiju, ne znači da ne možemo da uživamo u svim bojama jeseni. Jesenje praznike možete provesti mirno i u krugu porodice, ili možete uživati u nekom od sledećih predloga.

Dešavanja: svirke/koncerti/sajmovi

 

Od 21-27.10. traje festival savremenog plesa i performansa  – Kondenz smešten u prostorijama Magacina u Kraljevića Marka, Bitef teatru,  kulturnom centru „Rex“ i klubu „Petak“. Isti dan Stray Dogg i Ana Ćurčin organizuju koncertno veče u Sava Centru sa početkom u 20 h. Karte za koncert se mogu potražiti na blagajni SC-a po ceni od 1000 dinara.

U klubu Fest će 22.10. gost biti Gus G. U 17h će držati gitarsku radionicu, kao i predstavljanje Jackson gitara i Blackstar pojačala. Ulaz je besplatan, ali je potrebno rezervisati mesto unapred. Isti dan u Mixeru Edo Maajka drži koncert.

U sklopu BEMUS-a 26.10. se održava veče srpskih kompozitora. Koncert se održava u Kolarčevoj zadužbini i počinje u 20 časova. Na isti dan se otvara tradicionalni Beogradski džez festival. Traje do 30. oktobra, održava se u Domu omladine Beograda i Sava Centru.

Jedan od najbogatijih dana što se dešavanja tiče je svakako 29.10. U Elektropioniru sa početkom u 21h Nežni Dalibor priređuje svirku. Irie FM nastupa u zemunskom kubu Fest sa početkom u 22h. Karte možete u pretprodaji naći na šanku za 600 dinara, ili na dan koncerta na ulazu za 700 dinara. Neverovatno je da je preživeo do sad, ali Indie-Go! slavi 20. rođendan u KC Gradu sa početkom u 22h. Ukoliko volite više da pijete, a manje žurke, taj dan će Magacin Depo ugostiti prvi internacionalni festival piva. Organizuje se prvi put u Beogradu pod imenom Vrteška i u ponudi ima oko 200 piva iz clog sveta! Sa druge strane, ljubitelji bezalkoholnih pića, moći će da uživaju u drugom Savamala festivalu kafe koji organizuje Mixer House. Oba festivala traju dva dana, a ulaz za svaki dan pojedinačno na festival kafe je 250 dinara.

Novembar otpočinje svirkama. 4.11. u Jazz Bar Centru svira se punk, garage i noise rock na svirci bendova Sprž, Johanbrauer i Prototip. Počinje  22h i ulaz se naplaćuje 100 dinara. Ako ne želite da eksperimentišete, možete otići na svirku starih dobrih Bjesova u klubu Fest.

Peti novembar obeležiće svirka bendova Organizam i Dingospo Dali u Rokanju sa početkom u 21h. Isti dan organizuje se i Sveslovenski festival Hrast. Održava se sa početkom u 20h i gosti su bendovi iz Poljske, Rusije i Srbije. U planu je muzičko-scenska radionica, kao i izložba inspirisana motivima iz slovenske mitologije. Karte po ceni od 990 dinara možete nabaviti preko Eventima ili DD tickets, ali i u Felix i Žila šopovima.

Dva dana kasnije koncert organizuje Jan Gilan u Sava Centru. Početak koncerta je u 20h, a u planu je izvođenje pesama Deep Purple-a uz pratnju Don Aireya i njegovog benda, kao i Beogradskog simfonijskog orkestra kojim će dirigovati Stephen Bentley Klein. Karte se mogu naći na blagajni SC po cenama 2990, 3400, 3990 i 4500 dinara.

Popečitelji dolaze u Elektropionir 12.11. Svirka počinje u 20h, a cena karte u pretprodaji je 300 dok će na ulazu biti 500 dinara. Par dana kasnije, odnosno 15.11. na isto mesto dolazi američki sastav Russian circles koji svakako vredi čuti iako niste fan. Karte možete naći po ceni od 1800 dinara u Žila šopu.

Sajam viskija u Mixeru biće organizovan 19. i 20. 11. po prvi put.

Dešavanja: predavanja/tribine/konferencije/izložbe

 

Početak polovine oktobra je vrlo bogat dešavanjima. 18. 10. u Kolarčevoj zadužbini gostuje Lazar Ristovski u okviru ciklusa Autor u gostima. On će od 18h predstavljati domaćoj publici svoju zbirku priča: „Jednostavne priče“ za koje je ulaz slobodan. Za 19h i 21h planirane su projekcije filmova „Dnevnik mašinovođe“ i „S one strane“ redom za koje će se prisustvo naplaćivati 250 dinara po filmu. Isti dan održava se promocija knjige „Granična ličnost i njena različita lica“, na kojoj će se između ostalog i pričati o fenomenu granične ličnosti. Događaj je planiran za 19h u UK Parobrod, ulaz slobodan. Vrlo korisno za studentariju, 18. oktobra se organizuje i serija besplatnih predavanja o učenju. Organizuje se u Domu kulture Studentski grad sa početkom u 19h. Prvo je o fiziologiji učenja, drugo koje se organizuje 23.11. je na temu Misli: fokus i koncentracija, dok je poslednje zakazano za 8.12. i obrađuje emocije u učenju. Predavač je Igor Rakić, osnivač škole intelektualnih veština.

Za 20.10. u Kući ljudskih prava sa početkom u 18h zakazano je predavanje pod nazivom „Arhiamnezija“. Dr Ljiljana Blagojević će nam predstaviti vezu između arhitekture i amnezije preko dobro poznatih pojmova – zaborava i zaboravljenih. Isti dan gostuje CIA u SANU-u. Centar za instrumentalnu analizu otvara izložbu u Galeriji nauke i tehnike SANU-a pod nazivom „Pola veka spektroskopije na Studentskom trgu“ gde ćete imati priliku da kroz eksponate uživate u istoriji jedne od najlepših analitičkih tehnika.

Tri dana (23.10.) kasnije se organizuje predavanje „Zašto se niste ubili?“ sa početkom u 18h u  Velikoj sali Doma kulture Studentski grad. Tim „Pričajmo o tome“ i gost rebt psihoterapeut i psiholog Vladan Beara obrađuju temu smisla i besmisla života savremenog čoveka.

Dešavanja pod nazivima Dan hemije hrane i Startup ecosystem Serbia se organizuju redom 25. i 27. oktobra. Hemija hrane se održava na hemijskom fakultetu u intervalu od 10-17h. Startup ecosystem je konferencija u organizaciji Privrednog foruma mladih i Privredne komore Srbije. Fokus je na ulozi države u razvoju startap ekosistema i istraživanju alternativnih izvora finansijske podrške startapa. Dešava se u prostorijama Privredne komore Srbije, oba događaja su besplatna, za koje je potrebna prethodna prijava.

Oktobar, tačnije 23. označava i dugo očekivani dugo očekivani Sajam knjiga. Već prvog novembra, organizuje se radionica Biomehanika za glumce i plesače po metodi škole-studija MHAT-a. Traje do sedmog novembra i održavaće se u Kulturnom centru Baraka na Dorćolu. Voditelj je Leonid Buldakov, a broj polaznika je ograničen na 25 do 30.

Sakurabana je odlučila da dešavanja u sopstvenoj organizaciji proširi, pa će se pod pokroviteljstvom ovog društva održati BeoKon od 4-6.11. u Domu omladine Beograda. Cilj je okupljanje svih franšiza poznate alternativne pop kulture, koja i nije više toliko alternativna.

Marija Brzić

Autor: Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

marija@lifehacker.rs