Jedni će vam reći da je psu u prirodi da bude čuvar, drugi da bi trebalo da angažujete profesionalnog trenera kako biste imali rezultate, ali činjenica je – svakom psu je potrebna vežba. Kao što i ljudi prolaze treninge da bi poboljšali neke svoje sposobnosti, tako ni životinje nisu izuzetak a mi vam predstavljamo par jednostavnih koraka koji vam mogu pomoći da sami utrenirate svog psa.
POSLUŠNOST- Vežbajte sa svojim psom redovno i bez primene sile. U ovom delu treninga najvažnija je upravo konstantnost- da bi imalo efekta morate se naoružati strpljenjem i pozitivnom energijom. Psa bi trebalo naučiti podjednako verbalnim kako i simboličkim signalima (npr. gestikulacija rukama), kao i tome da vi komunicirate na jedinstven, samo vama svojstven način.

A02JAA Man walking dog

OKRUŽENJE – Pas bi trebalo da bude dobro upoznat sa “teritorijom“ koju će štititi. Ukoliko je u pitanju vaš dom, šetajte ga redovno (po mogućstvu svakog dana) oko kuće kako bi bio naviknut da “patrolira“. Nije na odmet i postavljanje određenih prepreka psu, uz igru, da bi dobro proučio svaki kutak dvorišta. Puštajte ga da sam trči okolo, njuška i istražuje.

 

holding-treat-up-for-dog-training_thinkstockphotos-517214625-1000x641
PRINCIP NAGRADE- Većina neistreniranih pasa, u zavisnosti od rase (količine ratobornosti), instinktivno reži i laje na nepoznato. To je sasvim prirodna reakcija, ali pas – čuvar treba da stekne kakvu-takvu kontrolu nad ovim instinktom. Možete se posužiti principom nagrade za poslušnost – ako dobro izvede vežbu možete ga nagraditi keksom ili komadićem mesa. Neophodno je da vaš pas tako reaguje na potpuno nepoznate ljude, ali i da prepoznaje vas, vašu porodicu i prijatelje i ne napada ih. Naučite ga da prestane sa režanjem na vašu komandu ili gest i odlažite nagradu do tog trenutka. Na taj način vaš pas će se naučiti kontroli i razlikovanju prijatelja od neprijatelja.
 
Aleksandra Milosavljević

Autor: Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.