Izdvajamo vam nekoliko dešavanja koja ne smete propustiti! U narednom periodu očekuju nas mnogobrojne izložbe, koncerti, festivali …

Koncerti

1. Koncert sećanja na Tomu Zdravkovića – „Pesme moje … da ih staro društvo zapeva“ održaće se 28. 09. 2016. u Kombank Areni, sa početkom u 20h. Karte su uveliko puštene u prodaju, a cene variraju od 1000 – 2500 u zavisnosti od pozicije. Na koncertu će učestvovati oko 20 najvećih muzičkih zvezda ex yu estrade, kako bi sproveli jedinstven omaž neponovljivoj legendi!

http://www.kombankarena.rs/sr/events/details/438/Koncert+u+cast+Tome+Zdravkovica

2. Serijal besplatnih koncerata „DŽEZ ZA DŽ“ omogućava vam da upoznate savremenu džez scenu. U subotu 24. septembra, u 13h nastupiće KKQ Trio na Platou Milana Mladenovića. Još džeza očekuje nas na 32. Beogradskom džez festivalu (26. 10. – 30. 10.).

Detaljnije – http://www.domomladine.org/koncerti/32-beogradski-dzez-festival/

3. Za sve ljubitelje Tom Waits – a jedinstvena je prilika da, 31. oktobra u Velikoj sali Doma Omladine Beograd, čuju kanadski bend L’orchestre d’hommes-orchestres koji će u vidu performansa izvoditi pesme ovog legendarnog izvođača! Karte u pretprodaji su 1200 dinara i možete ih preuzeti na prodajnim mestima Eventima!

http://www.domomladine.org/koncerti/koncert-l-orchestre-d-hommes-orchestres-performs-tom-waits/

4. Nešto tvrđi zvuk očekuje nas na Belgrade Riot Festu koji je zakazan za 8. oktobar u Domu Omladine Beograda. Pored bendova kao što su N.B.G., Infected Rain (Moldavija), Nadimač, Gavrilo Princip, T-Error, Scordisci i Blanquito Cojones nastupiće i kultni beogradski pank bend DIREKTORI! Posle dužeg vremena DIREKTORI se vraćaju na scenu! Promo cena karte je 990 dinara.

http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/belgrade-riot-fest-beograd-dom-omladine-beograda-418934/event.html

5. Svakog meseca u Kolarcu ljubitelji klasične muzike imaju priliku da uživaju u izvanrednim izvedbama! Već 23. septembra u Velikoj dvorani Kolarca nastupiće Beogradska filharmonija u 20h. Dan posle, u istoj sali i u isto vreme, publika će imati priliku da čuje nešto drugačije zvuke. Naime, dočekaće nas Filigrani s juga – koncert etno muzike južnog Balkana. No, tople preporuke idu koncertu Andreasa Šola (kontratenor) i Edina Karamazova (lauta) koji je zakazan za 29. septembar. Cene ulaznica su 500, 700 i 900 dinara.

http://www.kolarac.rs/

6. Ako vas zanima da čujete i vidite nešto potpuno drugačije, onda je koncert i performans grupe Ondekoza idealna stvar za vas! Bubnjari sa podnožja planine Fudži nastupiće 26. septembra u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 19:30.

https://youtu.be/2yV1SO58AxU

7. Ovogodišnje 48. po redu Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) trajaće od 19. oktobra do 1. novembra! Ljubitelji klavira, spremite se, BEMUS je spremio iznenađenje za vas!

http://www.bemus.rs/sr/

Izložbe

1. Ako dosad već niste posetili novu stalnu postavku Muzeja istorije Jugoslavije – Otvoreni depo, vreme je da zavirite u ovaj sadržajni kutak koji vam iz različitih perspektiva nudi bolji uvid u našu dragu Jugu.

http://www.mij.rs/poseta/StalnePostavke/409/otvaramo-depo.html

2. U Istorijskom muzeju Srbije čekaju vas dve izvanrendne izložbe. Naime, nije slučajnost da dva velikana srpske istorije Sveti Sava i Mihajlo Pupin na neki način dele izložbeni prostor. Na vama je da otkrijete svojim prisustvom vezu između velikog duhovnika i naučnika svetskog glasa! Iz aspekta savremenog čoveka ovakav koncept možda deluje nemoguće, nedodirljivo, ali što bi Pupin rekao – „Čovečanstvo još nije došlo do najveće pokretačke sile u duhovnom svetu, a bez njenog prisustva pokretačke sile toplote i elektriciteta ne mogu dati svoj puni doprinos razvoju duhovnog života čoveka“. Ono što sa sigurnošću možemo da tvrdimo, jeste da vas program Istorijskog muzeja Srbije svakako neće ostaviti ravnodušnim! Izložba Sveti Sava Srpski trajaće do 28. novembra, a Pupin – od fizičke ka duhovnoj realnosti zahvatiće i mesec decembar.

http://imus.org.rs/

3. U Galeriji SANU čeka vas izložba Svet srpske rukopisne knjige (XII – XVII vek)koja će trajati do 30. septembra. Imate priliku da vidite neke od najznačajnijih srpskih rukopisa s kraja XII do kraja XVII veka, gde između ostalog spada i fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja.

https://www.sanu.ac.rs/

4. U oktobru (13. 11. – 13. 12.) nas očekuje samostalna izložba Petra Mirkovića, talentovanog novosadskog slikara. Mirkovićevi radovi rađeni u tehnici ugljen poigraće se vešto sa našom percepcijom, gde se mediji kao što su film, fotografija i crtež konstantno prepliću!

http://cargocollective.com/petarmirkovic/staged-drawing-pilot-project

5. Ne propustite 56. Oktobarski salon (23. 09. – 6. 11) pod nazivom Ljubavni zanos! Radovi 67 umetnika pokazaće vam kakvi su novi idejni tokovi u savremenoj umetnosti! 

http://oktobarskisalon.org/pocetna/

6. Još jedan veliki naučnik zaslužuje vašu pažnju! U Muzeju nauke i tehnike do 30. septembra biće otvorena izložba Teslin svetski sistem

http://www.muzejnt.rs/site/home

Izdvajamo: 

Milica Tomić

Autor: Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.