Beograd je grad u kom je svaki mesec posvećen mladima, pa tako ni ovaj nije izuzetak. U jeku ispitnih rokova ovog puta najviše sreće imali su mladi studenti koji uživaju da slobodno vreme provode u čitanju, te će predah od učenja moći da potraže na četvrtom po redu Festivalu knjige u organizaciji ekipe ČitamČitaš.

Zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, već tradicionalno, biće domaćin ove manifestacije koja svake godine dobija sve više medijske pažnje. 18. juna svi koji su zainteresovani moći će da preuzmu knjigu koja im se najviše dopada u zamenu za neku svoju koju su već pročitali.   Prilično fer trampa, zar ne? Osim toga, ovaj Festival knjige pruža bezbroj drugih mogućnosti- radionice za decu i odrasle, tribine i muzičke nastupe.

Posebno interesantna tribina je ona pod nazivom „Kako postati pisac?“ na kojoj će priznati pisci i profesori Filološkog fakulteta govoriti o poteškoćama sa kojima se mladi danas (ali i svi drugi) koji žele da postanu pisci u Srbiji suočavaju. Na ovoj tribini oni će pokušati da razreše dileme poput one da li je i koliko pametno objavljivati svoje tekstove na blogu ili nekoj drugoj društvenoj mreži, da li i oni manje talentovani mogu da nauče neke tehnike pisanja i koliko pisac treba da bude spreman daleko da ode da bi stvorio delo koje će biti „u trendu“? Toplo je preporučujemo svima koji gaje ambicije da jednog dana postanu (nadamo se uspešni) pisci.

čitamčitaš

Pored ČitamČitaš, borbu za opstanak knjige na sebe je preuzela i neprofitna organizacija Zatvorena vrata koja će pokušati u narednom periodu da probudi svest građana Beograda o tome kako nestaju knjižare, zašto ih je sve manje na teritoriji grada i kako smo to dozvolili. Zašto su starije generacije bile privilegovane u odnosu na nas postojanjem tih malih nezavisnih knjižara, mesta na kojima su mogli provesti kvalitetno vreme, družiti se i razmenjivati štivo za čitanje i svoja  iskustva? Da li polovne knjige vrede jednako kao i nove?

Ako smatrate da vrede, onda je ova manifestacija pravo mesto za vas! Mada su se vremena promenila i više nema malih, starih knjižara koje bi nam pružile osećaj utehe i bliskosti, i dalje postoje ovakvi događaji i postojaće i u budućnosti da bi nas spajali. Zato je vreme da predahnemo na trenutak od brzog života, problema i ispita i sebi pružimo trenutke uživanja koje ćemo podeliti sa dragim ljudima. Jer ne postoji problem koji sat vremena čitanja ne može rešiti. Posetite Kosančićev venac 18. juna, ponesite jednu knjigu sa sobom i spremite se da se zaljubite u pregršt novih, od kojih ćete izabrati jednu i pridodati je svojoj biblioteci.

„ Nije stvar u tome koliko knjiga košta. Stvar je u tome koliko tebe košta da je ne pročitaš.“ – Džim Ron

Aleksandra Milosavljević

Autor: Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.