Velimir Bata Živojinović rođen je u selu Koraćica nadomak Beograda davne 1933. godine. Proslavio se na filmu Pesma sa Kumbure kao sporedni lik pod imenom Velja iz Belog Potoka. Nakon toga mu se otvaraju putevi za mnogo nezaboravnih uloga. Setimo se nekoliko najznačajnijih.

Valter
Film Valter brani Sarajevo u kome glumi antifašističkog borca iz Drugog svetskog rata mu je doneo veliku slavu. Ovaj film ga je proslavio čak i u Kini.


Miloš Bojanić
Ova uloga nam je pokazala Batu u malo drugačijem svetlu. Njegov lik se provlači kroz tri priče koje govore o besmislu rata.

 

Lugar Zdravko
U filmu Ptice koje ne polete glumi brižnog dedu koji živi u planini i bori se sa bolešću svoje unuke koja boluje od leukemije.
velimir bata živojinović 2
Profesor Božović 
Profesionalni vodič na ekskurzije, jer on vraća i one koje su drugi izgubili.

Aranđel Golubović
U seriji Srećni ljudi glumi nezaboravnog Aranđela koga svi odlično znamo, jer se reprizira i repriziraće se. Nikada nam neće dosaditi.

Gvozden

Legendarni film Lepa sela lepo gore obeležio je karijere mnogih glumaca, pa i Bate Živojinovića. Bata glumi Gvozdena, oficira JNA kome nedostaju Tito i Jugoslavija.

Velimir Bata Živojinović preminuo je 22. maja 2016. godine u 22:45. Komemoracija će se održati u četvrtak 26. maja sa početkom u 11h u Skupštini grada.

Marija Čabarkapa

Autor: Marija Čabarkapa