Tito je govorio „Ako ikada umrem…“  dok mi danas sve češće diskutujemo šta bismo uradili pre nego što umremo. Zvuči bizarno, zar ne? Ali u toku sledeće nedelje u Beogradu se održava završni deo manifestacije pod nazivom „Before I die by the Balkan Writers Project“( „Pre nego što umrem…“) u kojoj su mnogi mladi pisci, ali i drugi kreativci, dobili priliku da se izraze i iskreno kažu koja je njihova najveća želja. Koju planiraju da ostvare pre smrti.

Moglo bi se reći da je ovo mesec posvećen mladima, mada sve češće stičemo utisak da je svaki mesec takav, i ako je Njujork grad koji nikad ne spava, Beogradu možemo dodeliti epiteta grad koji nikad ne miruje. „Before I die“, ili ako vam lepše zvuči „Pre nego što umrem“, projekat zapravo poziva sve mlade ljude da podele sa drugima svoje želje (a sigurno svi imamo svoju listu želja, da se razumemo) koje će se naći na oko 1000 zidova želja u više od 70 zemalja u svetu. Ovaj globalni projekat za cilj ima osvešćivanje celog sveta po pitanju javnog istupanja sa željama koje su ljudima jako važne i voleli bi da ih ispune jednog dana. Poseban akcenat stavlja se na njih kako bi svi, pa čak i oni najstidljiviji, dobili priliku da progovore o svojim željama ili ih predstave na bilo koji drugi način.

Osim pisanih tekstova koji će se naći u posebnoj knjizi i biti ispisani na zidu želja, svi oni koji su želeli da svetu pokažu svoju kreativnost i kažu šta bi želeli da urade pre nego što mogli su to da urade pomoću fotografija. Prethodnih dana Beogradom su patrolirali volonteri ovog projekta koji su Beograđanima nudili fotografisanje sa tablom na kojoj su ispisali svoju životnu želju a i ove fotografije će se takođe moći naći na zidovima želja.

Kreativci voljni da učestvuju u projektu imali su priliku da svoje kratke motivacione tekstove pošalju do 13. maja i oni će dobiti priliku da pročitaju svoju poruku svetu na završnoj manifestaciji koja će se održati 27. maja u Mikse House-u u Beogradu. Ostali posetioci biće u prilici da svoje želje dopišu na zidu želja, razgledaju fotografije i druže se sa piscima i volonterima projekta.

Aleksandra Milosavljević

Autor: Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.